De Nederlandse chipproducent NXP zal volgens Financial Times verantwoordelijk zijn voor de integratie van NFC in de iPhone 6 en wellicht ook Apple’s wearable. Apple zal de NFC-chip naar verluidt gebruiken om veilige draadloze betalingen uit te laten voeren via een eigen platform.

NXP is momenteel al verantwoordelijk voor de M7-coprocessor die in de iPhone 5S (review), iPad Air (review) en iPad mini 2 (review) zit. NXP zou Apple al jarenlang voorzien van NFC-chips voor prototypes van nieuwe producten, Apple zou nu ook werkelijk ervoor kiezen om zo’n chip in nieuwe producten te integreren.

Het lijkt er sterk op dat de iPhone 6 op 9 september zal worden gepresenteerd, mogelijk toont Apple dan ook een wearable. Dat er veel te vertellen valt over de iPhone 6 lijkt van tevoren al aardig vast te staan, inmiddels lijkt het ook steeds zekerder dat er aandacht zal uitgaan naar het uitvoeren van mobiele betalingen.

NFC-chips zijn inmiddels in veel mid-range en high-end smartphones terug te vinden, maar Apple koos in dit opzicht een eigen pad met iBeacons. Mogelijk komt het Amerikaanse merk daar toch op terug door de iPhone 6 te voorzien van een NFC-chip van NXP. Hierbij moeten we wel opmerken dat geruchten over de komst van NFC naar de iPhone ook de ronde deden voor de lancering van de iPhone 5 en iPhone 5S.

Betalen via NFC is momenteel nog niet normaal; veel winkels ondersteunen de techniek niet. Als Apple zich alsnog committeert aan de methode, zou de adoptie echter een flinke duw in de rug kunnen krijgen. Dat zou dan te danken zijn aan de doorgaans hoge verkoopcijfers van de iPhone en de koppeling die Apple kan maken met betaalgegevens in het Apple ID van gebruikers. Apple beheert betaalgegevens van zo’n 800 miljoen mensen, een troef die partijen als LG, Samsung en Sony niet in handen hebben.

Zowel Apple als NXP onthield zich van commentaar.