Apple voert prijsverhoging door in App Store

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple gaat deze week een prijsverhoging doorvoeren in de App Store. Momenteel is de laagste prijs voor apps 89 cent, dat wordt waarschijnlijk 99 cent. De prijsverhoging heeft te maken hebben met de koers van de euro en de toepassing van BTW in het land waar de transactie plaatsvindt.

Aan de hand van berichten aan ontwikkelaars is gebleken dat Apple van plan is om zeer spoedig een prijsverhoging door te voeren. Met de prijsverhoging wordt de laagste prijs voor apps verhoogd naar 99 cent, in plaats van 10 cent minder.

Apple zou sowieso al van plan zijn geweest om de prijzen van apps aan te passen, omdat de Europese Unie voorschrijft dat de hoogte van de BTW van het land waar de transactie plaatsvindt wordt gehanteerd. Dat de euro er tegenover de dollar minder sterk voorstaat zou echter ook een reden zijn om de hoogte van prijzen te wijzigen.

In feite betalen we in België en Nederland op dit moment minder voor apps dan bijvoorbeeld Amerikanen. In de VS is de laagste prijs voor een app 99 dollarcent en komt daar nog belasting bovenop. Omgerekend naar euro’s en met BTW meegerekend zou dezelfde app hier op dit moment 1,02 euro moeten kosten.

De wijziging van prijzen geldt overigens niet alleen voor België en Nederland, ook in andere landen uit de Europese Unie, Canada en Noorwegen gaan de prijzen omhoog. In Rusland worden de prijzen "gewijzigd" en in IJsland zullen de prijzen juist omlaag gaan. Apple verhoogde onlangs ook de prijs voor deelname aan het ontwikkelaarsprogramma.