‘Samsung en Globalfoundries gaan volgende Apple-chip produceren’

Abonneer je gratis op Techzine!

Samsung zou samen met Globalfoundries de opdrachten hebben binnengesleept om de volgende generatie chips voor Apple te mogen produceren. Samsung zou samen met Globalfoundries de volgende Apple A9-chip gaan produceren op een 14 nanometer procedé. Samen zouden de bedrijven goed zijn voor 70 procent van de productie, de overige 30 procent gaat naar TSMC, aldus bronnen uit de industrie.

DigiTimes maakt melding van de overeenkomst op basis van bronnen uit de industrie. Hoewel Samsung flinke stappen aan het maken is met zijn chipproductie en deze berichten niet voor het eerst opduiken is het moeilijk te zeggen of de berichtgeving ook correct is. Dat Apple opnieuw zou kiezen voor Samsung om de nieuwe Apple A9-chip te laten produceren klinkt zeer aannemelijk. Samsung is erg ver met zijn chiptechnologie en door een samenwerking aan te gaan met Globalfoundries is de productiecapaciteit flink verhoogd, iets wat Apple ook echt nodig heeft.

Dat Samsung en Globalfoundries slechts 70 procent van de productie voor zich nemen maakt het artikel een beetje ongeloofwaardig. TSMC zou namelijk de andere 30 procent voor zijn rekening nemen en dat zou betekenen dat Apple twee verschillende chips gaat voeren in zijn volgende iPhone, met flink wat prestatieverschillen tot gevolg. Samsung en Globalfoundries produceren hun chips namelijk op 14 nanometer en TSMC op 16 nanometer. Wat eventueel wel zou kunnen is dat TSMC een chip gaat produceren die in een minder populair model wordt gebruikt ten opzichte van de iPhone, bijvoorbeeld in de iPads.