Een onderzoeker van de TU Delft heeft een methode gevonden om grafeen duizendmaal goedkoper te produceren. Grafeen zal in de toekomst voor grote innovaties kunnen zorgen omdat het materiaal een van de sterkste op aarde is, warmte beter kan geleiden dan diamant en stroom beter kan geleiden dan zilver. Ook zou grafeen in beschikken over bepaalde anti-bacteriële eigenschappen.

De reden dat grafeen op dit moment nog niet massaal gebruikt wordt is simpelweg het prijskaartje. Het is enorm kostbaar om grafeen te maken, een grafeenvlok zo groot als een haar kost ongeveer 1000 euro om te produceren. Een onderzoeker aan de TU Delft, Shou-En Zhu, heeft daar mogelijk een oplossing voor gevonden, hij is bezig een nieuwe productiemethode te perfectioneren waarbij de prijs kan worden teruggebracht tot 1 euro.

Zhu maakt betaalbare grafeen door een gasmengsel te gebruiken dat bestaat uit waterstof, methaan en argon, in combinatie met een koperen plaat die 1000 graden heet is. Door het gas over de plaat heen te laten stromen vind er een reactie plaats waardoor er op de plaat een laag koolstofatomen achterblijven, oftewel grafeen. Deze methode is behalve goedkoper ook veel sneller, het proces van Zhu duurt ongeveer een uur, terwijl huidige productiemethodes richting de 10 uur gaan.

De kwaliteit van het grafeen zou goed genoeg zijn om te gebruiken in allerlei technologieën. Mogelijk heeft de TU Delft met de uitvinding van Zhu de innovatie van elektronische producten flink versneld. Grafeen zal veel gebruikt gaan worden in de toekomst, zo zijn er al voorbeelden van processoren, flexibele beeldschermen, sensoren en batterijen met een veel hogere capaciteit. Grafeen kan echt verschil maken, maar tot op heden waren de kosten te hoog om het massaal te gebruiken, daar komt nu verandering in.