‘Microsoft wil Cortana op Android en iOS beschikbaar maken’

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft met Cortana zijn eigen spraakassistent ontwikkeld, deze spraakassistent werkt redelijk goed en in sommige gevallen zelfs beter dan Siri op de iPhone en Google Now op Android. Microsoft zou volgens Reuters van plan zijn om Cortana ook te lanceren voor Android en iOS.

In Nederland lopen we er nog niet helemaal warm voor, de persoonlijke spraakassistent. Via eenvoudige spraakcommando’s kan je je smartphone of computer een simpele taak laten uitvoeren, maar ook complexere taken worden meer en meer toegevoegd. De reden dat we in Nederland nog niet warm lopen is omdat onze taal nog niet wordt ondersteunt, maar daar heeft Apple inmiddels verandering in gebracht. De kans is groot dat Microsoft en Samsung nu zullen volgen.

De spraakassistent van Microsoft werkt op dit moment alleen goed in Windows Phone, maar komt later dit jaar ook beschikbaar in Windows 10. Dat besturingssysteem zal beschikbaar komen voor de computer, tablet, smartphone en Xbox One, waarmee Cortana een groot publiek zal bereiken. Voor Microsoft is dat mogelijk nog niet voldoende want volgens Reuters heeft het bedrijf ook plannen om Cortana beschikbaar te maken op Android en iOS.

Verder zou Microsoft het "project Einstein" gestart zijn om Cortana slimmer te maken dan de concurrentie. Zo moet Cortana straks in staat zijn om inkomende berichten en e-mails te begrijpen, zodat het kan anticiperen wat de gebruiker wil gaan doen. Waarschijnlijk zal Cortana dan ook automatisch boekingen gaan detecteren van hotels, vliegtickets, restaurants en dergelijke. Hierdoor kan Cortana de gebruiker weer helpen overal op tijd te komen of extra informatie te verschaffen over bijvoorbeeld het weer of mogelijk zelfs de menukaart.

Cortana is uiteraard een optioneel stukje software dat door de gebruiker ook is uit te schakelen. Recent werd bekend dat Bill Gates meewerkt aan een project wat Cortana geschikt moet maken om taken uit te voeren binnen zakelijke omgevingen zoals Office. Of Gates ook deel uitmaakt van de groep die aan "project Einstein" werkt is niet duidelijk.