Huawei presenteert nieuw Huawei P8 vlaggenschip

Abonneer je gratis op Techzine!

Huawei heeft zojuist in Londen zijn nieuwe vlaggenschip gepresenteerd, de Huawei P8. Huawei’s nieuwe vlaggenschip is wederom een enorm dun toestel met een 5,2 inch Full HD-scherm, een chip van eigen makelij en uiteraard de laatste Android-versie, Android 5.0 Lollipop.

Het nieuwe vlaggenschip van Huawei is de opvolger van de Huawei Ascend P7 (review) van vorig jaar. Het Chinese bedrijf heeft ervoor gekozen om de naam Ascend te laten vallen. Voortaan zullen Huawei toestellen dus een naam dragen die een stukje korter is. Vandaag de Huawei P8.

Huawei heeft ervoor gekozen om opnieuw een toestel te maken met een dunne behuizing waarvan de zijkanten maar ook de achterkant is gemaakt van metaal. De Huawei P8 heeft een metalen unibody behuizing. De hoeken van het toestel zijn afgerond maar ook de zijkanten zijn afgerond naar het scherm en de achterkant zodat het toestel lekker in de hand ligt en de randen niet scherp aanvoelen. Aan de voorkant is het 5,2 inch IPS-Neo scherm te vinden, de randen rond het scherm (bezels) zijn wel dun gehouden, hierdoor is het toestel niet groter dan de iPhone 6, terwijl dat toestel beschikt over een 4,7 inch scherm. De Huawei P8 heeft een van de grootste body to screenratio’s van 78,3 procent. De schermresolutie van de Huawei P8 is hetzelfde als vorig jaar, 1920 x 1080 pixels. Huawei doet dus niet mee aan de pixelrace door een QHD-scherm toe te passen. Hoewel de extra pixels niet te zien zijn door een menselijk oog is het op marketinggebied wel een minpuntje voor de minder onderlegde consument. Technisch maakt het visueel eigenlijk niets uit, behalve dat de processor harder moet werken voor een QHD-scherm.

Aan de binnenkant heeft het bedrijf gekozen voor een processor van de dochteronderneming HiSilicon. Het gaat om een Kirin 930-chip, met 8 rekenkernen, vier kernen hebben een rekensnelheid van 2,0 GHz en de andere vier een rekensnelheid van 1,5 GHz. De eerste vier worden ingeschakeld wanneer er zware taken moeten worden verricht de laatste vier zijn wat energiezuiniger en zijn voor het lichtere werk. Wel zijn alle acht de kernen gebaseerd op de Cortex A53, daarmee loopt Huawei nog iets achter op Samsung en Qualcomm die al de Cortex A57 gebruiken.


De CPU-prestaties van deze chip zijn waarschijnlijk wel zeer goed. De grafische prestaties moeten komen van een Mali T628, dit is een GPU uit 2012 en hoewel die op zich prime prestaties kan neerzetten liggen deze prestaties wel onder die van de vlaggenschepen van vorig jaar. Grafisch zijn de prestaties waarschijnlijk niet meer dan redelijk. Verder heeft Huawei gekozen voor 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit, aan de zijkant is ook nog een microSD-slot aanwezig voor de mensen die graag de opslagcapaciteit willen uitbreiden.

Verder is er aan de achterzijde een 13 megapixel camera geplaatst met optische stabilisatie, daarnaast beschikt het toestel over een nieuwe soort sensor, een 4 kleuren RGBW-sensor, die volgens Huawei 32 procent meer helderheid heeft in hoog contrast en 78 procent minder ruis in een donkere omgeving ten opzichte van een RGB-sensor. Verder gebruikt Huawei een Image Signal processor om de gemaakte foto’s te verwerken, deze chip wordt normaal gesproken gebruikt in een DSLR. In theorie moet de Huawei P8 dus hele goede foto’s maken of dat in de praktijk ook zo is zal een review moeten uitwijzen. Alle fabrikanten roepen tegenwoordig de beste camera te hebben. Wel moet ik zeggen dat de Huawei P8 een voordeel heeft ten opzichte van de Galaxy S6 en de iPhone 6, de camera steekt niet uit en past gewoon in de behuizing.

De P8 komt beschikbaar in vier kleuren, mystic champagne, prestige gold, titanium grey en carbon black. Het toestel krijgt een adviesprijs van 499 euro voor de grijze- en de champagne-versie met 16 GB opslagcapaciteit en 599 euro voor de gouden en zwarte versie met 64GB aan opslagcapaciteit. Het toestel is zeer binnenkort verkrijgbaar in Nederland en België.

Huawei kiest dus voor een lagere adviesprijs ten opzichte van de concurrentie aan het grootste verschil zijn de iets mindere grafische prestaties. Wel is de adviesprijs dit jaar 50 euro hoger dan afgelopen jaar, maar daar staat weer een metalen behuizing tegenover. Al met al lijkt de prijs zeker niet onredelijk.