2min

Als we Technology Review van de Amerikaanse universiteit MIT mogen geloven dan kunnen we volgend jaar de eerste zelfopladende smartphones verwachten. Er worden inmiddels al hoesjes ontwikkeld die de smartphones opladen, maar volgend jaar zouden ook smartphones voorzien moeten worden met de technologie.

De startup Nikola Labs heeft de meest interessante technologie in ontwikkeling, dat bedrijf zet radiogolven om in energie. De radiogolven die de smartphone verzend en ontvangt kunnen worden omgezet in energie die weer wordt aangeleverd aan de accu van de smartphone. Deze technologie is inmiddels zo goed doorontwikkeld dat de accuduur van een smartphone met 25 tot 30 procent verlengt wordt tussen twee oplaadmomenten.

Nikola Labs heeft inmiddels 1,25 miljoen dollar opgehaald bij investeerders om de technologie door te ontwikkelen. Daarnaast is er een Kickstarter-campagne waarbij je een hoesje voor je iPhone 6 of Galaxy S6 kan bestellen waarin de technologie is verwerkt. Het doel van die campagne is om nog eens 135.000 dollar op te halen.

MIT meldt dat naast Nikola Labs ook het Franse Sunpartner aan een interessante technologie werkt. Zij ontwikkelen een speciale laag die in het scherm van een smartphone verwerkt kan worden. Deze laag komt tussen het glas en de touchlaag in te zitten en kan de telefoon opladen met behulp van licht en de zon. Hoewel deze techniek interessant lijkt is de efficiëntie nog niet heel hoog, het zou slechts 10 tot 15 procent extra accuduur opleveren.

Verder zijn er veel bedrijven die onderzoek doen naar het opladen van smartphones door middel van beweging. Hiervoor is op dit moment echt nog geen concreet product ontwikkeld. Grote vraag is natuurlijk of we over vijf of tien jaar smartphones hebben die niet langer opgeladen hoeven te worden maar die zelfvoorzienend zijn.