Een grote groep techgiganten heeft besloten samen te gaan werken om een nieuwe open videostandaard te ontwikkelen. Onder andere Google, Microsoft en Netflix zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe videostandaard, maar ook Amazon, Cisco, Intel en Mozilla doen mee in de Alliance for Open Media. Grote afwezige is wederom Apple.

Het doel van de alliance is simpel, er moet een videocodec komen die open en gratis is en die iedereen kan gebruiken voor commerciële en niet commerciële doeleinde. Er moet een einde komen aan de royalties die betaald moeten worden voor het gebruik van een videocodec zoals H.264 en H.265. Op die manier kunnen alle bedrijven met video werken zonder zich druk te hoeven maken over royalties aan patenthouders van deze codecs.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk initiatief wordt opgezet. Google introduceerde eerder al WebM, een open videocodec die door iedereen gratis gebruikt kan en mag worden. Google zal waarschijnlijk WebM doneren aan deze alliantie omdat daarmee meteen een goede basis kan worden gelegd. WebM is een doorontwikkeling van de VP8-codec die Google een aantal jaar geleden in handen kreeg na een overname.

Google heeft toen zelfstandig geprobeerd om met WebM een gratis codec beschikbaar te maken die iedereen mag en kan gebruiken, maar daarvoor had het ook medewerking nodig van browser-ontwikkelaars en die kwam er niet. Mozilla besloot WebM wel te ondersteunen in Firefox, maar Apple en Microsoft deden dat niet. Zowel Apple als Microsoft hebben aandelen in H.264 en dat zou destijds de reden zijn geweest om WebM niet te ondersteunen, op die manier kon er langer geld worden verdiend aan de H.264-codec.

Inmiddels is er veel veranderd en heeft Microsoft een nieuwe CEO die veel meer open staat voor open source en voor het gratis beschikbaar maken van bepaalde producten. Microsoft werkt nu mee aan deze open alliance. Dat het een alliance is zal ongetwijfeld ook als iets positiefs worden ervaren omdat alle bedrijven in de alliance inspraak hebben en bij WebM bepaalde Google alle details van de codec.

Om deze alliance tot een succes te maken hebben de bedrijven wel de medewerking nodig van Appe. Er zal toch ondersteuning moeten komen in iOS en Mac OS X voor de nieuwe codec. Of dat ook gaat gebeuren is nog onduidelijk. Voor startups en video-innovaties op internet zou het in elk geval goed zijn als er een algemene open standaard komt die iedereen steunt.