Sony heeft vanmorgen een compleet nieuwe serie smartphones gepresenteerd, de X-serie. Deze serie bestaat uit drie smartphones, de Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA. De toestellen zullen pas van de zomer in Nederland en België beschikbaar komen, maar Sony kiest ervoor ze nu al te presenteren.

Sony kiest met deze drie toestellen mogelijk voor een nieuwe strategie, of de huidige Z-serie blijft bestaan is nog even de vraag. De toestellen uit de X-serie zijn in elk geval flink verschillend, waardoor er mogelijk voor iedereen wat tussen zit. Wat de toestellen gemeen hebben is dat ze alledrie beschikken over een 5 inch scherm en het ontwerp nagenoeg identiek is.

De Sony Xperia X en X Performance blinken echt uit met hun camera’s aldus Sony. Beide modellen beschikken over een 23 megapixel camera. In deze camera is Sony’s nieuwste technologie verwerkt met de naam "Predictive Hybrid Autofocus". De technologie probeert in te schatten wat de gebruiker wil gaan fotograferen door de bewegingen te analyseren en alvast de autofocus daarop voor te bereiden. Hierdoor kan je nog sneller de juiste en scherpe foto maken.

Sony Xperia X Performance

De Xperia X Performance is het meest krachtige model en ook het model met het hoogste prijskaartje van 699 euro. Het toestel beschikt over een 5 inch Full HD-scherm met aan de binnenkant een Qualcomm Snapdragon 820 processor. De nieuwste high-end chip van de Amerikaanse chipfabrikant. Verder is er 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit aanwezig. In de stand-by-knop aan de zijkant zit een vingerafdruksensor verwerkt.

Sony Xperia X

De Sony Xperia X is in vrijwel alle opzichten identiek aan de X Performance, behalve de processor. Voor dit model heeft Sony gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 650. Nog steeds een goede processor voor een smartphone, maar wel wat goedkoper. De verkoopprijs van dit toestel ligt dan ook lager op 599 euro.

Sony Xperia XA

De Sony Xperia XA is echt een gestripte versie van de eerste twee modellen. Het scherm beschikt ook over een lagere HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. De processor is vervangen door een MediaTek X10 Helio-chip met slechts 2GB aan werkgeheugen. Ook is de vingerafdruksensor geschrapt en beschikt dit toestel over een wat simpelere 13 megapixel camera. Dit toestel gaat 299 euro kosten.