De door Google gefinancierde ‘FASTER’-kabel is klaar voor gebruik. De internetgigant stak 300 miljoen dollar in de kabel die snel internetverkeer tussen Japan en de Verenigde Staten mogelijk moet maken. Snelheden tot 60 terabits per seconde zijn hierin mogelijk.

De kabel is getrokken tussen Oregon en de Japanse prefecturen Chiba en Mie. Het is de bedoeling om snelle internetcommunicatie tussen meerdere grote Amerikaanse en Japanse steden mogelijk te maken.

”Vanaf het begin van het project zeiden we tegen elkaar, ‘sneller, Sneller en SNELLER’, en op een bepaald moment werd dat de naam van het project. Vandaag is dat realiteit geworden,” stelt voorzitter van het FASTER Management Comité Hiromitsu Todokoro.

De FASTER-kabel wordt ook gebruikt door bedrijven als China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI en Singtel. Het meerderheidsbelang is echter voor Google, want dat bedrijf gebruikt zo’n 10 Tbps van het totale bereik van de kabel. De rest wordt gedeeld door de andere bedrijven.

Google is niet het enige bedrijf dat eigen internetkabels trekt tussen de continenten. Vorige maand kondigden Facebook eb Microsoft aan te werken aan een onderzeekabel door de Atlantische Oceaan.