2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het Metro-configuratiescherm

De Metro-omgeving heeft zijn eigen Configuratiescherm. Als je rechts de Charms opent en vervolgens kiest voor Instellingen en daarna PC-instellingen wijzigen, verschijnen de opties om Metro en Windows te configureren.

Zo biedt dit scherm de mogelijkheid om de persoonlijke instellingen aan te passen, waarmee je een eigen Vergrendelingsscherm in kunt stellen of een andere Accountafbeelding en leuke kleurtjes kunt kiezen voor het startscherm. Daarnaast kun je selecteren welke apps er op het vergrendelingsscherm weergegeven mogen worden en welke app gedetailleerde informatie mag laten zien.


Verder kunnen notificaties worden in- en uitgeschakeld. De notificaties zijn in Windows 8 gecentraliseerd en worden rechtsboven weergegeven. Het is overigens, in tegenstelling tot eerdere berichten, ook voor desktopsoftware mogelijk om gebruik te maken van deze notificatiemogelijkheid. Outlook 2013 maakt hier bijvoorbeeld gebruik van. Het enige wat mist in Windows 8 is een centraal notificatieoverzicht, maar het Vergrendelingsscherm en Startscherm vangen die taak al enigszins op.


Overige categorieën om te configureren zijn Zoeken, Delen, Privacy, Apparaten, Draadloos, Toegankelijkheid, Uw instellingen synchroniseren, Thuisgroep en Windows Update. Vooral Algemeen en Uw instellingen synchroniseren zijn interessant. Bij Algemeen kan de pc opnieuw opgestart worden en kan de Refresh en Reset-functie die later wordt besproken geactiveerd worden. Vreemd genoeg kan deze functie niet in het oude Configuratiescherm worden aangeroepen.


Standaard is al de SkyDrive-app aanwezig, waarmee bestanden tussen Windows-pc’s en de cloud worden gesynchroniseerd, maar nu worden ook een deel van de Windows-instellingen naar de cloud gestuurd, wat je in kan stellen op het tabblad Uw instellingen synchroniseren. Onder meer de indeling en het uiterlijk van het Startscherm wordt gesynchroniseerd tussen Windows 8-pc’s. Log je dus in op de ene Windows 8-pc met je Microsoft-account en maak je daar wijzigingen aan het Startscherm en installeer je wat Metro-apps, dan worden deze wijzigingen automatisch doorgevoerd op de volgende Windows 8-pc waarop je je aanmeldt.

Wachtwoorden, persoonlijke instellingen, zoals het Vergrendelingsscherm, bureaubladinstellingen, zoals de taakbalk en het huidige thema, taalinstellingen, browserinformatie en andere Windows-instellingen zoals de Verkenner, muis, het Vergrootglas en in-app-aankopen worden allemaal tussen Windows-pc’s gesynchroniseerd.

Het is jammer dat dat oude Configuratiescherm er nog is. Het was consistenter geweest als Microsoft echt alle opties in het Metro-scherm had kunnen plaatsen. Windows 8 wordt vooral belichaamd door de Metro-interface en dan mag je zoiets best verwachten. Mogelijk kon het bedrijf niet alles in dit scherm kwijt en koos het dus toch nog voor de legacyversie van het Configuratiescherm.