3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Met een scherm van 5 inch vind ik de LG G3 S nog redelijk fors. Van mij had het scherm nog best een fractie kleiner mogen zijn, meer in de richting van de Samsung Galaxy Alpha of Sony Xperia Z3 Compact, beide toestellen zitten overigens in een veel hogere prijsklasse. Dit is mijn eigen mening: ik vind dat een smartphone met één hand te besturen moet zijn en daar heb ik bij de G3 S nog wel wat moeite mee.


Daarbuiten is de G3 S over het algemeen een prima toestel. Android 4.4 KitKat draait over het algemeen soepel en de Knock On- en Knock Code-functies blijven mooie toevoegingen. Voor degenen die er niet bekend mee zijn: LG plaatst de knoppen van toestellen op de achterkant en daarom is het wat lastiger om het scherm in te schakelen. Middels Knock On kan de G3 S echter ook ingeschakeld worden door tweemaal op het scherm te tikken. Ook kan je een patroon van tikken instellen om het toestel direct te ontgrendelen. Tik je tweemaal bovenaan het scherm dan schakelt het scherm zich ook weer uit. Dat zijn nuttige innovaties die de gebruikservaring wezenlijk bevorderen. Of je de knoppen op de achterkant nou handig vindt of niet; je hebt ze door deze functionaliteit in feite toch nauwelijks nodig en het maakt dus niet zoveel uit waar ze zitten.

Zoals vermeld beschikt de LG G3 S over Android 4.4 KitKat. Dat is niet meer de meest recente versie van Android, want Android 5.0 Lollipop is inmiddels beschikbaar. Bij Android is het helaas zo dat de uitrol van een nieuwe versie een maandenlang proces is, het is dus ook niet reëel om op dit moment al te verwachten dat de update naar Lollipop al voor je klaarstaat als je de G3 S uit de doos haalt. Maar wie weet: de uitrol voor de reguliere G3 is al van start gegaan.


Interface


Ik ben persoonlijk zeer te spreken over de nieuwste versie van de Android-interface van LG, genaamd Optimus UI. Afgezien van de reguliere interface van Google is het in mijn opinie de beste uitvoering van Android. Het uiterlijk is consistent, helder, overzichtelijk, aantrekkelijk en zonder al te veel toeters en bellen. Bij de G3 was echter wel te merken dat de interface voor een dergelijk toestel wat traag is, zoals hierboven al vermeld is de G3 S niet opmerkelijk traag.

Opmerkelijk is dat je de knoppenbalk onderin het scherm naar eigen inzicht kunt invullen. Bij de eerste start van de G3 S krijg je de keuze uit een aantal verschillende indelingen, maar in de Instellingen-app kan je de balk geheel zelf indelen en er maximaal vijf knoppen in plaatsen. Een handige knop is Meldingen, waarmee je het notificatiecentrum kunt oproepen. Dat scheelt je vinger weer een ‘ritje’ naar de bovenkant van het scherm. Ook kan je kiezen voor een witte of zwarte balk, met of zonder transparantie.

Een nadeel bij de G3 S is er wel: er kunnen slechts acht apps vanuit de multitask-interface benaderd worden. Start je een negende app, dan wordt de app die het langst niet geopend is zonder pardon uit het overzicht verwijderd. Bij de reguliere G3 bedraagt de limiet 18 apps.


Software


Android-smartphones staan er over het algemeen om bekend dat ze worden voorzien van flink wat aanvullende software. Daarbij gaat het in de regel echter over zaken die helaas weinig toevoegen aan het geheel. In het geval van de G3 S staan er 42 apps op het toestel en dat is relatief weinig.

Zaken die LG toevoegt zijn in sommige gevallen ook functioneel. Zo is er de FM-radio-app waarmee je radio kunt luisteren, met de QuickRemote-app kan je via de infraroodzender een keur aan apparaten zoals radio’s en TV’s besturen. LG voegt bijvoorbeeld ook de eigen applicatiewinkel SmartWorld toe. Van regelrechte rotzooi is bij de G3 S geen sprake.