3min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring deel 2

Na het installeren en opzetten van Windows 7 en het bekijken van de nieuwe grafische interface, is de logische volgende stap het configureren van Windows en zo zal ook dat onderwerp besproken worden.

Windows configureren en problemen oplossen


Als je denkt aan het configureren van Windows, denk je aan het configuratiescherm. In tegenstelling tot Windows Vista is het configuratiescherm ditmaal grotendeels gelijk gebleven. Wel zijn er enkele nieuwe items bijgekomen: Accelerators, ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Infrared, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Location and Other Sensors, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons, Windows Solution Center en Display.

Maar zowel qua indeling als qua interface is het grotendeels gelijk gebleven met Windows Vista. En dat is goed, want een grote klacht in Vista was dat Microsoft het configuratiescherm opnieuw indeelde met als gevolg dat veel gebruikers niet meer blindelings hun opties konden vinden. Een wijziging die wel direct in het oog springt, is dat de snelstarbalk op de indexpagina van het configuratiescherm is verdwenen.

Het Windows Beveiligingscentrum is vervangen door het Windows Solution Center waar nu niet alleen beveiligingsprogramma’s en de Windows Firewall in de gaten worden gehouden, maar ook Windows Backup, Windows Troubleshooting en oplossingen voor problemen. Op dit moment is het Solution Center erg onoverzichtelijk. Hopelijk verandert dit later.


Het nieuwe Windows Solution Center

Troubleshooting is overigens een geheel nieuw onderdeel van het configuratiescherm en Windows. In build 6801 zitten er wel al links naar dit onderdeel, maar werkt het nog niet. Gelukkig is het via via toch gelukt om de troubleshootwizards te starten. Deze wizards gaan automatisch op zoek naar problemen of naar instellingen die mogelijk problemen kunnen veroorzaken.

En dat is waar het pas echt interessant wordt. Het gehele Windows Troubleshooting-platform is namelijk gebaseerd op Windows Powershell 2.0. Hiermee wordt het mogelijk om niet alleen problemen die Microsoft voorziet op te lossen, maar problemen die ook third-party-ontwikkelaars zien, kunnen zo opgelost worden door simpelweg een script ervoor te schrijven. Microsoft heeft hier al een SDK klaar voor staan en zegt ook beveiligingsmaatregels te hebben genomen om misbruik te voorkomen.


Windows Troubleshooting en de verschillende categorieën

Er zijn in totaal acht categorieën waarin problemen opgelost kunnen worden: software, apparaten, netwerk, weergave, printen, geluid, prestaties en Windows. Voorbeelden van wat de wizard prestaties zoal doet is het opruimen van overbodige bestanden, gebroken snelkoppelingen repareren en ongebruikte desktopitems verwijderen, kijken of SuperFetch aan staat en controleren of er meerdere antivirusprogramma’s actief zijn.

Ook kunnen bijvoorbeeld drivers geheel automatisch bijgewerkt of opnieuw geïnstalleerd worden. Deze tools zijn niet gericht op de poweruser, want het zijn vooral basistaken die uitgevoerd worden. Voor de beginner kan dit echter heel erg handig zijn en veel tijd besparen. Zeker als ook nog eens de problemen die opgelost kunnen worden, uitgebreid worden door andere fabrikanten.

Libraries


Libraries vervangen als het ware de mappen Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, Mijn video’s etc. uit Windows XP en Windows Vista. De mappen zijn nog steeds aanwezig, maar spelen geen hoofdrol meer. In plaats daarvan is die rol overgenomen door Libraries waardoor het nu mogelijk is om alle locaties waar bijvoorbeeld documenten staan vanuit één plek te kunnen beheren en bekijken.

Waarschijnlijk klinkt je dit bekend in de oren. Laten we namelijk even teruggaan naar 2003, de PDC van toen. Toen kondigde Microsoft het bestandssysteem WinFS aan, een systeem dat het nooit heeft gehaald in Windows Vista en het bladeren door mappen moest revolutioneren. Dit moest gebeuren met virtuele mappen die data bevatten van verschillende locaties, zelfs van op het netwerk.

In Windows 7 maakt WinFS dus een keiharde comeback. Zij het in de vorm van Libraries in plaats van WinFS. Het is er. Het is namelijk ook mogelijk om zelf bibliotheken aan te maken. Ook is er integratie met Libraries in andere Windows-applicaties, zoals Windows Media Player 12.


Libraries zoals weergegeven in Windows Verkenner