4min

Tags in dit artikel

,

Nieuwe applicaties

Er zijn verschillende nieuwe applicaties aanwezig in Windows 7. Zowel bekende, Internet Explorer 8 Beta 2, als nieuwe die we nog niet eerder hebben gezien: Windows Media Player 12, vernieuwde Reliability Monitor en meer.

Windows Media Player 12


Windows Media Player krijgt een grondige opfrisbeurt die het al lange tijd nodig heeft. Versie 11 is weliswaar nog niet zo oud, maar toch zijn het principe en de functies sinds versie 9 niet heel erg gewijzigd. Met versie 12 krijgen we eindelijk ondersteuning voor DivX, XviD, AAC en H.264.

Er is niet langer de optie ‘Nu afspelen’, in plaats daarvan heeft Microsoft gekozen voor twee modi: de modus mediabibliotheek en de afspeelmodus. Wanneer je je in de afspeelmodus bevindt, zijn er zo min mogelijk knoppen en opties. In de mediabibliotheek zelf is vrij weinig veranderd. Windows Media Player 12 heeft nu ondersteuning voor de Libraries, maar overige wijzigingen zijn er niet. Zo zijn de instellingen nog altijd hetzelfde en dus erg onoverzichtelijk.


Windows Media Player 12: mediabibliotheekmodus

Ook is het mogelijk om media van een pc naar een andere of naar een DLNA (Digital Living Network Alliance) 1.5-apparaat te streamen via Play To. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn tijdens een feest. Deze functie heb ik nog niet kunnen testen omdat ik de beschikking had over maar één Windows 7-pc en geen DLNA-apparaat.

HomeGroups


Ook een belangrijke toevoeging in Windows 7 is de functie HomeGroups. Hiermee wordt het opzetten van een thuisnetwerk en het delen van printers, muziek en andere bestanden sterk vereenvoudigd. Deze feature was eigenlijk ook bedoeld voor Windows Vista, alleen heeft het toch niet gehaald. Dit keer dus wel, zo lijkt het.

In Windows Vista was het natuurlijk al mogelijk om bovenstaande taken te verrichten, alleen was het geen eenvoudig proces en je moest op verschillende plaatsen zijn om ze te voltooien. Ditmaal kan dit geschieden door slechts één wizard aan te klikken en deze te volgen.

En zodra die wizard voltooid is, heb je de mogelijkheid om in een keer al je documenten, muziek en video’s te delen dankzij Libraries. Standaard is HomeGroup overigens met een wachtwoord beschermd, je moet dus op elke pc hetzelfde wachtwoord invoeren wil je toegang krijgen tot de bestanden en apparaten. Het is echter ook mogelijk om gewoon alles met iedereen in het netwerk te delen.


Wizard om HomeGroups op te zetten

Device Stage


Alles-in-eenprinters, mobiele telefoons, mp3-spelers. Allemaal erg handig, maar als je ze allemaal op je pc hebt aangesloten en ze wilt configureren, ben je wel even bezig. Dan moeten er namelijk vaak meerdere inferieure applicaties geïnstalleerd worden van verscheidene fabrikanten wat weer een hoop tijd in beslag neemt.

Met Device Stage in Windows 7 hoopt Microsoft deze wildgroei aan software tegen te gaan. Van daaruit is het namelijk mogelijk om alle multifunctionele apparaten te beheren. De gebruiksomgeving is erg simpel en gelukkig altijd gelijk, in tegenstelling tot de vele applicaties van de hardwarefabrikanten.

Helaas is Device Stage nog niet aanwezig in de build van Windows 7 die op dit moment het meest recent is en dus kan ik er weinig anders over vertellen. Maar als het zegt wat het doet, is het een erg handige en welkome toevoeging om de gebruikservaring van Windows te verbeteren.


Mock-up van Device Stage

Overige functies


Overige functies die Windows 7 heeft is de ingebouwde ondersteuning voor multitouch. Standaard kunnen alle applicaties gebruik maken van alle gebaren en functies die Microsoft in Windows 7 heeft ingebouwd. Er hoeft dus helemaal niets te gebeuren aan de code van het programma om er optimaal gebruik van te maken.

Een andere toekomstigheid is het Windows Sensor Platform waarmee Windows kan communiceren met sensors als gps-hardware, locatievoorzieningen, lichtsensors, temperatuurmeters enzovoorts. Vooral een handige functie voor laptops. Stel je verplaatst je met een laptop, dan wordt de weergadget automatisch aangepast naar de nieuwe locatie. Ander voorbeeld is dat wanneer een lichtsensor veel licht detecteert, de helderheid van het scherm automatisch minder wordt.


192 DPI (200 procent) in Windows 7

Nieuw zijn ook betere leesbaarheidsvoorzieningen. Windows 7 heeft uitgebreide ondersteuning voor hogere DPI. Windows zal tijdens de installatie automatisch het beste dots per inch-aantal kiezen zodat je optimaal gebruik kunt maken van je scherm. Vooral bij schermen kleiner dan 15 inch is dit belangrijk. Veelvoorkomende fouten zijn erg goed aangepakt in Windows 7.

PC Safeguard lijkt erg veel op InPrivate Browsing in Internet Explorer en is tevens onderdeel van Windows 7. Wanneer PC Safeguard toegepast wordt op een gebruikersaccount, worden alle wijzigingen, instellingen en bestanden tijdens die sessie verwijderd zodra de gebruiker zich afmeldt. Een soort sandbox dus. Dit is niet helemaal nieuw, omdat het al in een andere applicatie van Microsoft zit, maar zeker niet minder nuttig.