4min

Binnenkant en installatie

Algemeen


Wanneer de behuizing van zijn zijpanelen ontdaan wordt merk je naar mijn mening meteen dat je kwaliteit in huis hebt. De zijpanelen voelen robuust aan en zijn in vergelijking met andere zijpanelen vrij zwaar. Dat is mede te danken aan het feit dat de beide zijpanelen zijn uitgerust met geluidsdempend materiaal. De kwaliteit is overigens in zijn geheel merkbaar en dat komt voornamelijk doordat het grootste gedeelte van de behuizing bestaat uit staal. Het gebruikte geluidsdempende materiaal bedekt in de standaardsituatie ook de honingraatstructuur van de bevestigingsplaatsen voor de fans die niet standaard meegeleverd worden. Fractal Design heeft hier goed over nagedacht, want zo kan de gebruiker zelf kiezen tussen de beste koelmogelijkheden of de meeste stilte (of natuurlijk een balans tussen deze twee uitersten).

Het materiaal dat gebruikt is voor deze gebieden is in tegenstelling tot het geluidsdempend materiaal in het deurtje geen foam, want het is gemaakt uit bitumen. De vorm van het materiaal bestaat uit duizenden ruiten en het materiaal draagt tevens een eigenaardig geurtje met zich mee. Daarentegen voelt het materiaal in ieder geval wel degelijk aan en het doet ook daadwerkelijk zijn werk. Bij het kloppen met de hand op dit materiaal en op het staal van de behuizing is dat namelijk al te merken.






Cable Management


Op het gebied van cable management valt de kast meteen op. Er zijn in tegenstelling tot de meeste behuizingen uit hetzelfde marktsegment een groter aantal gaten aanwezig voor het wegwerken van kabels in de moederbord-tray. In totaal zijn er namelijk vijf gaten aanwezig die het mogelijk maken om kabels weg te werken tussen de moederbord-tray en het rechter zijpaneel. Aan de onderkant bevinden zich twee gaten die horizontaal geplaatst zijn en er zijn drie gaten verticaal geplaatst aan de rechterkant. Die grenzen aan de drive bays.

De onderste gaten kunnen bijvoorbeeld van pas komen voor aansluitingen met betrekking tot het front-panel en kabels die afkomstig zijn van harde schijven. De overige drie gaten zullen in de meeste gevallen dienst doen voor kabels die afkomstig zijn van de 5,25-inch drive bays en voor de zogenaamde powerconnector van de voeding.


Uitsparing in de moederbord-tray


In de moederbord-tray is een uitsparing gemaakt rondom de positie van het socket. Deze uitsparing resulteert in een verbeterde toegankelijkheid tot het socket of bijvoorbeeld de backplate van een koeler. Wanneer de Define R2 van het rechter zijpaneel ontdaan wordt kan het gebied namelijk al bereikt worden. Het is dus niet eerst nodig om het moederbord te demonteren om jezelf toegang te verschaffen.

De uitsparing is groot genoeg voor het gemonteerde moederbord, een GA-P35-DS4 afkomstig van Gigabyte en zal in de meeste gevallen het socket ook niet deels bedekken.


Voeding


Fractal Design heeft gekozen om de voeding onderaan in de behuizing te plaatsen. De voeding komt te rusten op vier verhoogde stukken staal in de constructie van de behuizing. Deze verhoogde stukken zijn uitgerust met strips die gemaakt zijn van een bepaald soort foam in een cirkelvorm die bedoeld zijn om resonantie tegen te gaan. Hetzelfde materiaal komen we ook tegen op de plek waar de voeding tegen de achterkant van de behuizing grenst.

In het gebied onder de voeding heeft Fractal Design wederom ventilatiegaten aangebracht in een honingraatstructuur waarbij ook weer een stoffilter aanwezig is. De voeding kan dus met de ventilator naar boven of naar onderen toe geplaatst worden.

Naast de voeding is er plaats voor het monteren van nog een 120 mm fan waarbij een stoffilter voor de ventilatiegaten geplaatst is.


Drive bays


In de 5,25-inch drive bays kan vrij eenvoudig nieuwe hardware gemonteerd worden. De hardware dient op de juiste positie geplaatst te worden en daarbij dienen uiteraard de schroefgaten van de hardware overeen te komen met de schroefgaten in de constructie van de behuizing. Wanneer dit het geval is kan met behulp van duimschroeven de hardware bevestigd worden in de drive bay.

Achter de twee fans aan de voorkant die eerder in deze review besproken zijn vinden we de reden terug waarom er twee 5,25-inch drive bays aanwezig zijn. Deze ruimte wordt namelijk opgevuld met in totaal acht 3,5-inch drive bays die tevens geschikt zijn voor 2,5-inch hardware door de extra toegevoegde schroefgaten.

Deze 3,5-inch drive bays kunnen uit de behuizing gehaald worden door de twee metalen uitsteeksels naar elkaar toe te duwen en daarbij de drive bay naar voren te schuiven. Het is jammer dat er aan de zijkanten van deze uitneembare drive bays geen beschermend materiaal aanwezig is. Bij het naar buiten schuiven van deze drive bays schuift het metaal van de drive bays namelijk aan tegen het metaal van de constructie waardoor er op den duur beschadiging optreedt aan de lak.

De 3,5-inch drive bays zijn uitgerust met vier cirkelvormige rubberen strips aan de boven- en onderkant waar de hardware op komt te rusten. Deze rubberen strips worden, zoals de andere rubberen strips elders in de behuizing, gebruikt met het doel om resonantie tegen te gaan.


Installatie


Tijdens de installatie van de hardware in de behuizing heb ik geen problemen ondervonden. Het is een behuizing die zich makkelijk laat installeren en die genoeg ruimte biedt tijdens de installatie. Tevens zijn er geen scherpe uitsteeksels waaraan je je kunt bezeren.

De installatie is in principe hetzelfde als die bij andere behuizingen en de meeste handelingen wijzen zich dan ook vanzelf wanneer je eerder een systeem mocht hebben gebouwd.