Conclusie

Al met al is Ubuntu 11.04 beter dan zijn voorganger 10.10. Dit is natuurlijk niet heel moeilijk. Unity is een gewaagde poging om een nieuwe shell te maken en hoewel deze soms de plank misslaat, heeft het zeker potentie en is het ook zeker nu al bruikbaar. Natuurlijk, de configuratie-opties ontbreken en echt veel kun je er nog niet aan veranderen, maar dat zal de doorsnee gebruiker toch niet zo veel interesseren.

Over de keuze tussen GNOME Shell en Unity: zoals ik al eerder zei zal het voor iedereen bij beide shells wennen zijn. Bij GNOME Shell vanwege de overview, het weghalen van de minimaliseer- en maximaliseerknoppen bovenop vensters en bij Unity vanwege het globalmenu en de vernieuwde launcher die links op het scherm geplaatst is en automatisch verdwijnt.

Ondanks dat de nieuwe interface aardig wennen is en dat veel gebruikers dit ongetwijfeld te veel gevraagd zullen vinden, is Ubuntu nog steeds dé Linux-distro. De gebruiksvriendelijkheid is onovertroffen en Ubuntu is dan ook gewoon een aanrader voor iedereen die het een keer aandurft om te switchen van operating system. Want, ik heb er misschien weinig aandacht aan besteed, maar het installeren én up-to-date houden van software in Ubuntu (en natuurlijk ook andere distro’s) is nog altijd een fluitje van een cent. En software is er toch genoeg.
8.0
  • Unity;
  • Ubuntu Software Center.
  • Unity;
  • Problemen met stroomverbruik.