Notificaties & Lockscreen
Notificatiecentrum
In de loop der jaren is het notificatiesysteem één van de weinige onderdelen van iOS geweest waar weinig aan is veranderd. Bij de introductie van het systeem was de manier van notificeren ook prima, maar in de loop der jaren gingen steeds meer applicaties gebruik maken van notificaties en push-berichten en zo ontstond er een overvloed aan meldingen voor de iPhone-gebruiker. In iOS 5 wordt het systeem echter volledig op de schop genomen en kan de gebruiker een grotere invloed hebben op de wijze waarop deze verschijnen.
Voorheen was het zo dat notificaties van het systeem hoe dan ook de gebruiksflow beïnvloedden. Wanneer er een notificatie omhoog komt wordt alles gepauzeerd en komt er een blauw venstertje met een melding tevoorschijn, samen met één of meerdere knoppen. Totdat de gebruiker een reactie geeft zal de melding blijven staan.
In iOS 5 wordt het notificatiecentrum geïntroduceerd. Middels deze nieuwe functie in het instellingenmenu kan per applicatie worden ingesteld hoe de notificaties weergegeven worden. Hier kan gekozen worden voor ‘Stroken’, ‘Meldingen’ of simpelweg geen enkele melding.
De Meldingen-mogelijkheid is simpelweg de oude vertrouwde manier van het doorgeven van berichten. De mogelijkheid om voor Stroken te kiezen is de grote vernieuwing. In plaats van een allesonderbrekende melding zal de notificatie kortstondig bovenin het scherm komen te staan, waarna deze verdwijnt naar het notificatiecentrum om later eventueel nog op te zoeken en er alsnog naar te handelen.
Het notificatiecentrum wordt getoond door met je vinger van boven naar beneden te vegen op het scherm. Wanneer er een fullscreen-applicatie draait (de balk bovenin is niet zichtbaar) verschijnt er bij de eerste veeg een soort flapje waar de gebruiker met een tweede beweging aan kan trekken. Apple heeft deze aanpak ingevoerd nadat er gedurende de bètatests klachten kwamen over het ongewild verschijnen van het notificatiecentrum.
Het notificatiecentrum is overigens ook voorzien van widgets. Apple heeft er zelf echter maar twee toegevoegd en zelf toevoegen is geen mogelijkheid. Men krijgt de beschikking over een weer- en finance-widget. De weer-widget is gebaseerd op je huidige locatie, zoals we bijvoorbeeld ook in HTC Sense op Android zien. Door een veeg naar links of rechts over de widget te geven, wordt het weer voor de komende vijf dagen zichtbaar.
![]() |
![]() |
Lockscreen
Ook het uiterlijk van het lockscreen is door Apple onder handen genomen. In iOS 4 was het zo dat er een melding werd gedaan van de laatst ontvangen melding. De rest van de meldingen wordt vervolgens bij het ontgrendelen van het systeem achtereenvolgens weergegeven. Erg onhandig.
Apple zag dit ook in en heeft daarom ook het lockscreen aangepast. Er kunnen nu meerdere meldingen worden weergegeven en de gebruiker kan over de melding vegen om deze te openen. De rest van de getoonde meldingen wordt vervolgens verwezen naar het notificatiecentrum.
Bij het ontvangen van een nieuwe melding wordt deze wel als een enkel scherm weergegeven. Door aan een flapje erboven te trekken worden de andere meldingen ook getoond.
![]() |
![]() |
Deze nieuwe manier van het tonen van meldingen is een grote verbetering ten opzichte van de oude manier in iOS. Het mag duidelijk zijn dat Apple hiervoor goed heeft gekeken naar Android van Google. Persoonlijk vind ik de grootste misser van Apple dat men geen widgets kan installeren in het notificatiecentrum. Apple voorziet de gebruiker van twee widgets voor het weer en aandelen, maar vooralsnog is het voor derden niet mogelijk om op reguliere wijze een widget te introduceren. In de jailbreak-wereld is men echter al lang en breed aan de slag gegaan met custom widgets. Maar daarvoor moet de iPhone dus wel van een jailbreak worden voorzien.