2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Skateboarden is een sport die al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw bestaat. In het begin was het rollen op een plank met wieltjes een goede manier voor surfers om ook op het land te kunnen surfen, maar in de loop der jaren werd de sport meer mainstream en splitste de sport zich ook uit in diverse disciplines.

Veel tricks werden bedacht tijdens het skaten in lege zwembaden, maar eind jaren tachtig gingen steeds meer skaters tijdens een opleving van de sport de straat op, om daar op diverse objecten en straatmeubilair los te gaan. In die tijd werd ook de bekendste trick van het skateboarden bedacht, namelijk de ‘ollie’, oftewel een sprong met het skateboard zonder hem met je handen vast te houden. De ollie vormt tegenwoordig de basis voor veel andere tricks, maar zelfs deze sprong is voor velen al teveel gevraagd.

Ondanks wat dipjes is skaten nog altijd een populaire sport met een solide groep beoefenaars. In Europa kan de sport niet op heel veel media-aandacht rekenen, maar de meeste steden in Nederland hebben wel één of meerdere skateparken met een mini-ramp, een quarterpipe, een funbox en wat andere objecten waar op of overheen gesprongen kan worden. Maar veel skaters laten zich niet opsluiten in een skatepark en gaan de straat op, om creatief om te gaan met straatmeubilair en elkaar elke keer weer uit te dagen tot nieuwe en betere tricks.


Daarmee zijn we meteen aangekomen bij de essentie van skate (zonder hoofdletter), namelijk het veroveren van de straat en jezelf middels de beste tricks in de kijker te spelen van skatemagazines, sponsors en natuurlijk je medeskaters. Skate is tevens de eerste echte concurrent voor de Tony Hawk serie van Activision, die inmiddels uit twaalf titels bestaat. Belangrijkste wapen in de concurrentie met Activision is Flickit, waarmee je meer controle hebt over je skater en de game minder arcade-achtig zou moeten aanvoelen dan de Tony Hawk Games.

Of EA die bewering kan staven kun je lezen in deze review. Ik ga er tijdens deze review voor het gemak van uit dat je redelijk bekend met de terminologie van het skaten, anders kun je je eenvoudig bijlezen met deze twee artikelen op Wikipedia.