7min

Tags in dit artikel

, ,

San Vanelona, the place to skate

Het begin van een legende


Een carrière maken is dus waar het allemaal om draait in skate. De carrièremodus begint met een aardig filmpje wat dient als inleiding op het spel. Je ziet een skater die op straat tricks aan het uitvoeren is en in een moment van onoplettendheid door een bus wordt aangereden. Dit alles wordt gefilmd door je maat die achter je aan skate met een videocamera.

Vervolgens zie je hoe de skater wordt opgehaald door een ambulance en naar het ziekenhuis wordt gebracht. Tijdens het filmpje zie je diverse bekende professionele skaters de revue passeren die een rolletje hebben in dit minifilmpje. De één is een ambulancechauffeur, terwijl de ander een dokter is. Uiteindelijk zie je hoe de skater onder handen wordt genomen door de artsen. Als speler mag jij bepalen hoe de plastisch chirurg te werk gaat, want na het filmpje mag je als eerste je skater creëren. Niet veel bijzonders hier, zoals in veel sportspellen van EA kun je van alles aan het gezicht en het lichaam van je skater veranderen om zo een unieke skater te maken.

Daarnaast heb je een startbudget waarmee je kleding en accessoires kan kopen en niet te vergeten een board kan aanschaffen. Bij het samenstellen van je board kun je het deck, de trucks en de wielen apart aanschaffen. Opmerkelijk genoeg maakt het niet uit wat je koopt, alle onderdelen hebben dezelfde eigenschappen. Je kunt wel een tweetal eigenschappen van je board instellen, waaronder de snelheid, om zo je board af te stellen op je skatestijl. Gezien het feit dat de boardonderdelen en de kleding die je kunt aanschaffen allemaal van bestaande skatemerken zijn, lijkt het erop dat deze opties er meer inzitten voor de ingame reclame dan voor de functionaliteit.

San Vanelona


Als je tevreden bent met je zelfgemaakte skater wordt je in San Vanelona gedropt. Als eerste doorloop je hier een tutorial voor de basic tricks, zoals een ollie en een kickflip, waarna je een korte introductie krijgt over San Vanelona. De virtuele stad, kortweg San Van, is een waar paradijs voor skaters en is opgedeeld in vier districten. Elk district heeft een eigen sfeer, eigenschappen en specifieke hotspots. Je kunt desgewenst de hele stad doorskaten, maar om snel naar bepaalde districten te reizen kun je ook gebruikmaken van de metro.

The Suburbs

Als eerste is er het district The Suburbs, de perfecte plek voor de beginnende skater. Dit district staat vol skateparken, huizen met lege zwembaden, flats met vuilniscontainers en bankjes. Hotspots zijn het grote skatepark van het community center, een gigantische villa met lege zwembaden en vijvers en de Oliver Elementary School met een groot schoolplein vol skateobjecten.


The Res

Het heuvelachtige karakter van The Res heeft wel iets weg van de straten van San Francisco. Dat betekent hoge snelheden, maar dankzij de vele aanwezige banks, muren en trappen valt er genoeg te grinden en zijn er volop mogelijkheden voor wallrides. De hotspots zijn de modern vormgegeven Art Gallery, met een plein met een dubbele looping, The Banks, een wat oudere wijk met diverse banks en muren en als laatste de Octo-bowl een waanzinnige ronde opstelling van acht quarterpipes, omringd door lange trappen met vele grindmogelijkheden.


Old Town

Dit oude deel van de stad heeft veel Europese invloeden van immigranten die de stad hebben gesticht en dat is terug te zien in de pleintjes die afgewisseld worden met smalle steegjes. Dankzij het vele straatmeubilair is er genoeg te doen voor de creatieve streetskater. Hotspots zijn de City Hall met het grote plein vol straatmeubilair, het DIY Skate Park, een klassiek skatepark waar je de meest waanzinnige stunts kunt uitvoeren en The Spillway, een gigantische rioolwaterzuivering die droog is komen te staan en nu plaats biedt voor skaters die gigantische sprongen en tricks willen uitvoeren.


Downtown

Het laatste district is Downtown, het moderne stads- en zakencentrum van San Vanelona. Dit district kun je zien als een mix van de andere districten, met moderne pleinen en architectuur vol met allerhande objecten, trappen en winkelcentra waar je volledig uit je dak kunt gaan. Hot spots zijn de San Vanelona Library, met een plein vol bizarre sculpturen waarop je je tricks kunt uitvoeren en lange trappen, Matrix Plaza, een gigantisch plein met moderne objecten die erom schreeuwen om bedwongen te worden en als laatste Zen Plaza, een parkachtig gebied dat ingericht is in Japanse stijl en volop mogelijkheden biedt om uitgebalanceerde tricks uit te voeren.



Al doende leert men


Een beetje rondskaten en tricks uitvoeren is natuurlijk voor een tijdje leuk, maar het is nog leuker als je inzet ook nog gewaardeerd wordt. Het is dan ook de bedoeling om je zoveel mogelijk in de kijker te spelen. Je zult in San Van dan ook genoeg mogelijkheden krijgen om je van je beste kant te laten zien. Met sommige tricks kun je geld verdienen , maar het gaat voornamelijk om het verdienen van respect. Naarmate je meer respect verdient kun je ook een sponsor krijgen en meer geld en gear krijgen.

Je kunt via een kaart en een T-Mobile Sidekick altijd op de hoogte blijven van de locatie van je skatevrienden of de locaties waar je uitdagingen aan kunt nemen. Ook is het mogelijk om in je trickbook te kijken hoe je tricks moet uitvoeren.


Wat?! Niet eens een iPhone?

S.K.A.T.E

Zo hangen er in de stad op diverse locaties virtuele evenbeelden van professionele skaters rond. Soms kunnen zij je leren hoe je meer geavanceerde tricks en combinaties leren, maar soms kun je het ook tegen ze opnemen in een zogenaamd potje S.K.A.T.E. Hierbij is het de bedoeling dat één van de skaters een trick doet en dat de ander die trick vervolgens nadoet. Als de tweede skater het niet voor elkaar krijgt de trick na te doen, krijgt hij er een letter van het woord SKATE bij. Als een skater vijf keer faalt verliest hij. Als degene die de trick voordoet valt of een trick doet die al gedaan is, dan gaat de beurt over en mag de ander een trick voordoen. Een grappige minigame.

Photoshoots

Het opnemen tegen pro-skaters levert je wel respect op, maar je speelt je nog beter in de kijker als je in een skatemagazine of zelfs op de cover daarvan weet te belanden. Naarmate je meer respect verdient zul je steeds vaker gevraagd worden door fotografen om een photoshoot te maken. De fotograaf geeft je een bepaalde opdracht, bijvoorbeeld om een bepaalde trick of een bepaalde combi te maken. Als je die goed uitvoert, kun je uit een aantal foto’s van je actie kiezen welke je in het blad wil hebben.


Zelfs de boardsponsor is er ondersteboven van

Filmshoots

Maar stilstaande beelden zijn leuk, films zijn natuurlijk nog leuker. Er zijn heel wat skatewinkels in de stad en die vinden het natuurlijk geweldig als zij in hun winkel films van jou kunnen vertonen die speciaal voor hen gemaakt zijn. Er hoeft geen hele filmcrew mee te gaan, want zoals eerder gemeld rijdt er de hele tijd een vriend van je achter je aan die een filmcamera bij zich heeft.

Net als bij de photoshoots, moet je bij de filmshoots ook een bepaalde opdracht voltooien, bijvoorbeeld het behalen van een aantal punten of het voltooien van een reeks tricks. In tegenstelling tot de photoshoots heb je bij het filmen een bepaalde tijdslimiet.

Best Trick

Bij Best Trick neem je het in een sessie op tegen een aantal andere skaters en het is de bedoeling het meeste aantal punten te behalen met één trickcombi. Best een leuke modus, maar irritant is dat je met meerdere skaters tegelijkertijd bezig bent en soms ben je net een enorme combi aan het neerzetten, die vervolgens bruut wordt afgebroken omdat een andere skater je omver rijdt.


Kijk mamma, ik kan vliegen!

Jam

Bij Jam moet je het eveneens opnemen tegen andere skaters, dit keer moet je binnen een bepaald tijdsbestek zoveel mogelijk punten scoren. Ook hier geldt weer dat je als speler de andere skaters regelmatig in de wieltjes rijdt. Voor evenementen met tegenstanders geldt trouwens dat de AI steeds beter wordt naarmate het spel vordert. Dat betekent dat je in latere sessies steeds meer uit de kast zult moeten halen, wil je als winnaar uit de bus komen.

Own the spot

In San Van zijn er een aantal speciale spots, bijvoorbeeld een extra hoge schans, of een extra lange trapleuning. De bedoeling is dat je op die locatie een bepaald aantal punten haalt met één trick, waarna jij je de spot eigen hebt gemaakt. Vaak vallen de spots in een no-skate-zone en lopen er bewakers rond die je van je board proberen te duwen. Als ze je pakken betaal je 50 dollar boete, dus het is extra moeilijk om de bepaalde spots te kunnen ownen.

Deathrace

Een downhill challenge zoals de ouderen onder ons ze misschien wel kennen uit de Commodore 64 klassieker Skate or Die! Je moet zo snel mogelijk van een heuvel afdenderen met een aantal andere skaters en zorgen dat je als eerste beneden bij de finish bent.