Review: Fedora 9 ‘Sulphur’

Look and Feel

Fedora vraagt voor elke nieuwe release de community om met artwork te komen. De opdracht die Fedora meegeeft, is te brainstormen over hoe de slogan ‘infinity, freedom and voice’ verwerkt kan worden in een thema. Voor Fedora 9 is gekozen voor het thema ‘Waves’; abstracte golven, die enerzijds aan water en anderzijds aan geluid doen denken. Fedora’s ‘huiskleur’ is blauw en in Fedora 9 voeren donkerblauwe tinten de boventoon. In vergelijking met het (oubollige) thema van Fedora 8 zijn de kleuren intenser en beter vergelijkbaar met de kleuren van Fedora Core 6.
Review: Fedora 9 ‘Sulphur’Het thema is goed doordacht en is herkenbaar voor Fedora; het komt rustig en prettig over, hoewel ik persoonlijk het leuk gevonden had als er wat meer contrasterende elementen ingevoegd zouden zijn (zoals de sulphur-kristallen in de teasers voor Fedora 9). De bureaubladachtergrond past in het thema, maar springt er niet uit; het is een mengeling geworden van allerlei symbolen (golven, zonnestralen, sterren) om de filosofie achter Fedora te verbeelden, maar het resultaat is erg onnatuurlijk en mist perspectief. Er is echter wel een leuke feature toegevoegd aan het bureaublad: afhankelijk van de tijd van de dag, wordt hetzelfde bureaublad getoond in andere kleurtinten. Hier is een voorbeeld van de ‘avond’-achtergrond:

Review: Fedora 9 ‘Sulphur’
Met Gnome en KDE zijn de desktop-omgevingen zeer herkenbaar voor een Linux-distributie. Voor hen, die echter KDE3 prefereren boven KDE4, biedt Fedora slechts KDE4. Er zijn wel KDE3 pakketten beschikbaar, maar Fedora richt zich compleet op KDE4. Verder is er bij de standaard instellingen niet veel nieuws te melden (behalve het feit dat het blijkbaar voor elke Linux-distributie nog de gewoonte is om menubalken en achtergrondkleuren grijs te laten; het is dan wel herkenbaar, maar past beter in de ‘grijze’ jaren ’90.

Onder de motorkap


Kernel met tickless support

In deze review kijken we vooral naar Fedora als een besturingssysteem voor de desktop. Het is nuttig om hier te vermelden dat Fedora 9 een kernel levert met tickless support. Als er geen opdrachten meer zijn, zal de processor ‘idle’ blijven. Met name voor servers en laptops zal hiermee het energieverbruik verminderen, wat indirect weer goed is voor het milieu.

X gaat in de volgende versnelling

Een groot minpunt was de langzame laadtijd van X, waardoor het booten, uitloggen en het wisselen van gebruiker te traag verliepen. Fedora 9 moet zodanig aangepast zijn dat dit een stuk vlotter verloopt.

Consolidated Dictionary Support

Waar in het verleden verschillende woordenboeken bestonden voor verschillende toepassingen als OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, Gnome en KDE, zijn deze woordenboeken in Fedora 9 nu bij elkaar gebracht om zo systeembronnen als schijfruimte en geheugengebruik te beperken. En daarmee is er een flinke vooruitgang geboekt voor kantoorgebruik. Je hebt niet meer te maken met verschillende dictionaries met onderlinge verschillen in woordenschat en spelling, maar een centrale woordenboek voor de meest belangrijke toepassingen.

Aanpassen is nodig


Het is bekend van Fedora: non-free software wordt niet standaard geïnstalleerd. Er is vaak geklaagd over het feit dat het MP3-codec niet standaard wordt geïnstalleerd. Fedora reageert hierop stoïcijns door voor te stellen dat OggVorbis ook een goed (en vrij) alternatief is. De praktijk leert echter dat op een allround desktop met veel randapparatuur als MP3-players deze non-free software wel nodig heeft. Bij Fedora zul je dit dus na de installatie nog moeten doen. Gelukkig wordt het je wel gemakkelijk gemaakt, omdat Fedora als repositories de ‘Non-Free’ heeft toegevoegd.

Om software conflicten vanwege third-party repositories te vermijden hebben de developers van Fedora deze opties erbij gedaan, waarin de pakketten van de grootste officieuze Fedora-repositories te verkrijgen zijn. Uiteindelijk zal het daarom niet veel moeite kosten om die extra aanpassingen aan het systeem te maken. Maar het is toch even een hindernis, die genomen moet worden…

Wat verder ter bureaublad komt


Ook Fedora kiest voor de implementatie van Firefox 3. Gezien het vergevorderde stadium (beta 5) van de ontwikkeling van Firefox 3, acht men het stabiel genoeg om Firefox 2 (wat langzaam het geheugen laat vollopen) te vervangen. Uiteraard is ook de nieuwste OpenOffice.org (versie 2.4) opgenomen in de softwarelijst. De standaard e-mailclient in Fedora is en blijft Evolution.

Een andere applicatie, die standaard wordt geïnstalleerd, is Dasher. Een zeer merkwaardig, maar ook zeer intrigerend tooltje… Het richt zich op toekomstige toepassingen, waarin met de muis teksten gegenereerd kunnen worden en waarbij woorden door het programma ‘voorspelt’ worden (zoals ‘auto-completion’ bij tekstverwerkers). Het nut van dit programma is voornamelijk voor mensen met een handicap, waarvoor het werken met een toetsenbord geen optie is. De verdere ontwikkeling is op de toekomst gericht, waarbij de bediening niet alleen via de muis gaat, maar ook bijvoorbeeld via oogbewegingen.

Review: Fedora 9 ‘Sulphur’