3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik en bouwkwaliteit

Zo hard als Roccat bij het design gekozen heeft voor innovativiteit, zo hard kiest het ook voor back-to-basics als het gaat over functionaliteit. Ten eerste heeft de muis amper vijf goed bruikbare knoppen, wat niet erg veel is voor een gamingmuis. Dramatisch is dat echter zeker niet, met een beetje oefening kun je jezelf ook aanleren om de knoppen aan de andere kant van de muis te gebruiken. Ideaal is het niet, de bedoeling ook niet, maar het kan. Over het gebruik van de knoppen hoor je mij echter niet klagen: de duimknoppen liggen binnen duimbereik en linker- en rechtermuisknop hebben een aangename ‘klik’. De muis is ook bijzonder licht: de een zal dat appreciëren, de ander niet. Ook hier heeft Roccat echter functionaliteit achterwege gelaten: aan een gewichtssysteem heeft Roccat niet gedacht bij het maken van deze muis.


Daarnaast heeft Roccat ervoor gekozen om de muis zonder software te leveren. Dat wil zeggen dat de knoppen allemaal een vaste toewijzing gekregen hebben waar niets aan te veranderen valt, tenzij door in de applicatie zelf bepaalde functies toe te wijzen aan de knoppen. Ook voor het aanpassen van de muisgevoeligheid kun je dus niet terugvallen op aparte software, dat moet in Windows zelf gebeuren. Dat alles is een erg vreemde keuze, maar gezien de adviesprijs van 40 euro niet echt onbegrijpelijk.


Geen software wil echter niet zeggen dat er niets aan te passen is aan de muis. Zowel het DPI als de kleureffecten van de muis kunnen worden aangepast. Ook tussen de links- en rechtshandige modus van de muis kan geswitcht worden. In totaal zijn er vijf verschillende knoppencombinaties op de muis die je daarvoor kunt gebruiken. Je leert die best vanbuiten, want die combinaties iedere keer opzoeken in de handleiding is ook niet handig. Het instellen van het DPI gaat trouwens ook niet helemaal zoals ik het graag zie: ten eerste is het DPI niet traploos verstelbaar, maar moet gekozen worden tussen vier verschillende waarden. Daarnaast gaat het allemaal net iets te traag om ingame nuttig te zijn. Een beetje jammer allemaal. Het enige voordeel van het ontbreken van software is dat de instellingen onthouden worden op de muis en dus niet computerafhankelijk zijn.


Over de ingame prestaties en prestaties in het dagelijkse gebruik zul je mij echter niet horen klagen. De muis reageert goed, is door middel van wat getweak met de gevoeligheid en DPI (leve meegeleverde software…) precies genoeg. Op dat vlak heeft Roccat de bal zeker niet misgeslagen.Bouwkwaliteit


Zoals steeds bij Roccat: de Kova is een netjes afgewerkte muis die stevig aanvoelt en de indruk geeft erg duurzaam te zijn. Topwerk! De foto hieronder geeft trouwens de indruk dat het scrollwiel afgesleten is, maar dat is niet het geval, het gaat gewoon om een ongelukkige lichtinval.