Het verhaal

Het verhaal begint in het goede oude Amerika in het begin van de jaren ’40, in de Tweede Wereldoorlog dus. Amerika heeft vele soldaten naar het front in Europa gestuurd en kan geen moeilijkheden in eigen land gebruiken. Vito Scaletta en zijn maatje Joe Barbarro zijn dan ook mensen waar Amerika op het moment totaal geen behoefte aan had.Als de twee in de fout gaan en tijdens een overval worden betrapt wordt alleen Vito in de kraag gevat en naar Europa gestuurd, aangezien hij daar beter van pas zou komen.

Hier begint de eerste missie, als soldaat gaat Vito Scaletta in Sicilië op de vuist met de aanhangers van Mussolini. Na het afhandelen van deze missie gaan we iets vooruit in de tijd waarin Vito klaarblijkelijk wordt neergeschoten en na behandeling terug wordt gestuurd naar Amerika. 2 jaar is hij weggeweest.

En de tijd heeft niet stilgestaan, het gaat slecht met zijn familie en Joe is rustig verder gegaan met zijn criminele praktijken. Als blijkt dat Vito’s familie 2000 dollar schuld staat zal Vito een uitweg moeten verzinnen en hoewel Vito het in eerste instantie op een goudeerlijke manier probeert te doen, wordt hij toch al gauw herenigd met Joe en kan het moorden en stelen voor geld weer verdergaan waar het twee jaar eerder voor Vito stopte.

Joe heeft zich inmiddels aardig opgewerkt in de onderwereld en kan met zijn goede contacten regelen dat Vito niet meer terug hoeft naar Europa. Vito kan dus lekker in Amerika blijven zitten en hoeft zich op de schulden na nergens meer zorgen over te maken.

En dat is eigenlijk het echte begin van Mafia II.