3min

Een nieuwe grafische schil


Het nieuwe uiterlijk van Yosemite is het eerste dat je op zal vallen als de update geïnstalleerd is. Persoonlijk moest ik best even wennen aan Yosemite. Apple komt de belofte na dat het nieuwe uiterlijk er niet voor zorgt dat dingen plots onvindbaar zijn, maar omdat alles anders oogt moet je alsnog wel eventjes acclimatiseren. Maar net als bij de overstap van het oude naar het nieuwe iOS: na een paar uur wilde ik niet meer anders en oogde eens zo vertrouwde uiterlijk plots hopeloos verouderd. Yosemite ziet er een stuk prettiger en rustiger uit.


Op allerlei plekken zijn duidelijke wijzigingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld het Dock onderin het scherm, dat is platter geworden. Ook zijn de iconen een herontwerp ondergaan, waarbij enige indruk van diepte eveneens naar de achtergrond is weggedrukt. Vooral omdat sommige iconen ook een meer uitgesproken kleur hebben gekregen, ziet dit onderdeel er ook wat vrolijker uit. Ook zijn de kenmerkende stoplicht-bolletjes die linksboven in elk venster zijn gesitueerd ontdaan van alle diepte.

Naast het platter en kleuriger maken van elementen voegt Apple wel een andere vorm van diepte toe. Verschillende elementen zijn voorzien van de frosted glass-look die Apple met iOS 7 introduceerde en ook in Mavericks al kleinschalig gebruikte. Als je in Safari bijvoorbeeld naar beneden scrolt, zie je de inhoud van de pagina nog door de titelbalk heen glijden, hetzij onleesbaar. Het geeft een nieuw gevoel van interactiviteit en diepte, in sommige gevallen ziet het er ook erg mooi uit. Op functioneel gebied voegt het overigens niet veel toe, maar het oog wil ook wat. Mocht het je allemaal niet bevallen, dan heb je de mogelijkheid om de doorzichtigheid te verminderen in de Systeemvoorkeuren, onder het kopje Toegankelijkheid.


Het uiterlijk van het notificatiecentrum leunt zwaar op het doorzichtige uiterlijk. Als je het centrum opriep leek het voorheen alsof je de rest van het besturingssysteem een stuk van het scherm veegde, nu valt het centrum juist over andere content heen. Een nieuwigheid in het centrum zelf is dat er niet enkel notificaties worden weergegeven, maar ook widgets in geplaatst kunnen worden. Hierover verderop meer.

Ook opvallend is de rol die de Spotlight-zoekoptie nu speelt. Spotlight is nog altijd bedoeld om systeembreed zaken op te zoeken, maar heeft een veel prominentere plaats gekregen. Het icoon van Spotlight is nog steeds rechts bovenin het scherm te vinden. Druk je erop, dan komt er niet een klein zoekveldje onder te staan, maar verschijnt een groot zoekveld midden op het scherm.


Yosemite introduceert een optie voor een donkere menubalk, Dock, optiemenu’s en applicatiewisselaar. Dit zorgt ervoor dat de Mac net wat prettiger in gebruik is wanneer het om je heen donker is. Elementen zoals de grijze balken van apps blijven echter ook gewoon die kleur behouden, daar had nog een hoop winst geboekt kunnen worden.

Het standaardlettertype is voor het eerst sinds de introductie van Mac OS X gewijzigd. Apple gebruikte altijd Lucida Grande, maar stapt nu over op Helvetica Neue. Deze keuze riep bij sommigen wat vragen op; Helvetica Neue heeft zulke dunne letters, dat ze bij een minder hoge resolutie de leesbaarheid niet zouden bevorderen. Het staat natuurlijk buiten kijf dat Helvetica Neue bij de moderne Retina-schermen prachtig oogt, maar Apple levert ook nog steeds MacBooks met een schermresolutie van 1366 bij 768, waarop het bij kleine lettertypes ongetwijfeld wat minder prettig leest.