3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring

Het scherm van de Honor 8 heeft een grootte van 5,2 inch, wat tegenwoordig als gemiddeld gezien mag worden. De bezels zijn daarnaast vrij dun, maar of het toestel met een hand te bedienen valt, zal van persoon tot persoon verschillen.
screenshot_2016-12-11-15-26-59 screenshot_2016-12-11-15-27-11 screenshot_2016-12-11-15-27-19
De Honor 8 ligt lekker in de hand, de combinatie van glas en metaal voelt niet alleen stevig, maar ook robuust en luxe. De vingerafdrukscanner is ontzettend snel en je kan hem ook gebruiken wanneer het toestel in standby staat. Als het scherm dus is uitgeschakeld, kan je je telefoon met één handeling ontgrendelen. In sommige gevallen is een vingerafdruklezer achterop zoals bij deze Honor 8 handig, bijvoorbeeld als je hem uit je zak pakt en hem meteen zo vast hebt dat je vinger op de lezer ligt. Ligt hij op zijn rug op een tafel, dan is een lezer op de voorkant en eventueel de zijkant handiger. In gebruik voelt de Honor 8 lekker snel aan. De smartphone moet met 4GB werkgeheugen en dubbele quad-core processor natuurlijk ook best wat in huis hebben. Slecht geschreven software kan dat alles echter alsnog in de soep laten draaien, maar dat laat Honor zich in dit geval duidelijk niet gebeuren.

Software

Honor gebruikt net als moederbedrijf Huawei de EMUI-skin voor Android. Dat is een behoorlijk zware skin, waar je even je weg in moet vinden. Dat ligt vooral aan het feit dat het gebruikelijke overzicht van applicaties uit Android is gesloopt: alle geïnstalleerde apps worden op de hoofdschermen neergezet. Het is in zekere zin wel overzichtelijker dat je apps maar op één plek kunt vinden, maar voor een gebruiker die van een Android-smartphone van een andere fabrikant overstapt is het zeker even wennen. Voor een iPhone-gebruiker ligt dat natuurlijk weer anders, omdat dit een beetje hetzelfde principe is als wat Apple in iOS hanteert. EMUI lijkt sowieso meer dan een klein beetje op iOS qua vormgeving.
screenshot_2016-12-11-15-27-25 screenshot_2016-12-11-15-27-51 screenshot_2016-12-11-15-27-58
Een leuk detail aan het ontgrendelscherm van toestellen met EMUI is dat de achtergrond bij zo goed als elke ontgrendeling anders is. Honor heeft mooie beelden uitgekozen en het is elke keer weer een verrassing om te zien wat er nu weer tevoorschijn wordt getoverd. Met de app thema’s kan je ook wisselen tussen verschillende layouts voor de interface van EMUI, maar dit is verder niet bijzonder interessant, er zijn ook slechts vier thema’s om uit te kiezen. De Honor 8 is voorzien van Android 6.0 Marshmallow. Dit is één van de nieuwste Android-versies, maar Android 7.0 is inmiddels ook alweer een kwart jaar uit en het lijkt erop dat Honor in sommige landen al begonnen is met het uitrollen van een betatest van de update. Het is dus nog wel even wachten op de definitieve update.