HTML5, CSS3 en Benchmarks

Uiteindelijk komen we bij de benchmarks en de ondersteuning uit. Volgens Microsoft is IE9 de snelste, de beste en de meest ondersteunende browser van het hele veld.

Dit zijn zaken die wij niet graag overnemen van Microsoft maar liever zel testen, dat hebben we dus ook gedaan. We hebben enkele benchmarks gedaan om de snelheid en het geheugen gebruik te meten. Onze andere focus hebben we gelegd op de ondersteuning voor HTML5 en CSS3. Microsoft geeft op haar blog aan dat Internet Explorer RC1 99% van HTML5 ondersteunt en CSS3 wordt voor de volle 100% ondersteund, ook vergelijkt Microsoft de browser met bijvoorbeeld Google Chrome die bij beide nog geen 80% weet te halen, aldus Microsoft dus he!

HTML 5


Laten we beginnen met de HTML5 ondersteuning, volgens Microsoft moet dit 99% zijn, ten opzichte van Google Chrome’s 77%.Volgens mij hoeven we geen wiskunde toe te passen om vast te stellen dat dit geen 99% is, hoe Microsoft aan deze score is gekomen is ons dan ook een raadsel. Als we dezelfde test doen met Google Chrome dan blijven alleen IndexDB Database en TouchEvents rood gekleurd. Als we de percentages omdraaien is het een stuk geloofwaardiger.

CSS3


Snel verder met CSS3, hier biedt Internet Explorer 9 RC1 namelijk 100% procent ondersteuning voor, Google Chrome biedt slechts 75% ondersteuning aldus Microsoft.Wederom hoeven we geen hogere wiskunde toe te passen om te zien dat dit geen 100% is. Voor de volledigheid, Google Chrome biedt op dit moment ondersteuning voor alles behalve CSS 3D Transforms.

Welke toetsing of berekening Microsoft dus heeft gehanteerd voor de HTML5 en CSS3 ondersteuning blijft een raadsel. Gelukkig is dit pas release candidate 1 en heeft Microsoft nog de mogelijkheid om in de volgende release candidates al die rode vinkjes op groen te zetten.

Aangezien we de bewering van 99% HTML5 en 100% CSS3 ondersteuning vrij gemakkelijk onderuit konden halen met alleen Google Chrome, vonden we het niet nodig alle browsers op het gebied van HTML5 en CSS3 ondersteuning naast elkaar te zetten. Wellicht doen we dit in een toekomstige review wel.

Benchmarks


Om te kijken of dat Internet Explorer 9 RC1 nou werkelijk zo snel is als Microsoft beweert hebben we de vijf meestgebruikte browsers aan een aantal benchmarks en testen onderworpen. Deze keer vergelijken we dus wel alle browsers, hieronder de resultaten.
Resultaten


Zoals in de resultaten duidelijk naar voren komt, is Internet Explorer 9 RC1 vooral onderaan te vinden. Hiermee blijkt dus dat Internet Explorer 9 RC1 bij lange na niet zo snel is dan Microsoft beweert. Wel moet gezegd worden dat Internet Explorer 9 RC1 goed om gaat met meerdere processen en daarin het laagste geheugen verbruik heeft.

Als we beter kijken naar de gebruikersvriendelijkheid en ervaring in plaats van de bovenstaande cijfers dan kunnen we stellen dat IE9 wel degelijk soepel en snel aanvoelt. Bij vorige edities van Internet Explorer was de snelheid die veelal in de benchmarks wordt gemeten ook duidelijk te merken tijdens het browsen. Deze verschillen liggen nu een stuk dichter bij elkaar waardoor het eigenlijk niet meer merkbaar is, alleen nog meetbaar.

Dat maakt echter maar weinig goed aan het ontbreken van de HTML5 en CSS3 ondersteuning.