3min

Prestaties

Zoals vrijwel ieder jaar worden er ook nu weer in verschillende delen van de wereld verschillende varianten van de Samsung Galaxy S8 en 8+ uitgebracht. Europa krijgt traditiegetrouw toestellen met een door Samsung zelf ontwikkelde Exynos-processor onder de motorkap, woon je bijvoorbeeld in Amerika, dan wordt er gekozen voor een SoC (System-on-a-Chip) van Qualcomm. De Samsung Galaxy S8 (en S8+) draaien op de Exynos 8895, een chip die is gebakken op het 10nm FinFET-procedé van Samsung. Hij heeft acht rekenkernen. Vier ervan zijn krachtige door Samsung naar eigen zeggen ‘from scratch’ ontwikkelde kernen gebaseerd op de ARMv8 instructieset, de vier wat minder krachtige maar zuiniger exemplaren zijn ‘gewone’ Cortex-A53-kernen. De twee clusters werken samen in een big.LITTLE-configuratie, waarbij het idee is dat de krachtige kernen alleen maar gebruikt worden als het echt nodig is. Met de ARM Mali-G71 is er verder voorzien in een GPU met twintig cores. Het geheel wordt ondersteund door 4GB werkgeheugen. Opvallend aan het modem dat is ingebouwd in de Exynos 8895, is dat deze LTE Cat.16 ondersteunt. Hiermee zijn theoretische throughputs mogelijk van 1 Gbps down en 150 Mbps up. Let wel, providers moeten dit uiteraard ook ondersteunen om het te kunnen gebruiken. Als je bedenkt dat de meeste providers op dit moment 4G+ aanbieden als snelste standaard, kan het nog wel even duren vooraleer we daar zijn. 4G+ is op het moment in staat om een downlink van 225 Mbps aan te bieden en een uplink van 50 Mbps. Als we kijken naar de benchmarks, dan zien we bij PCMark een vreemde score, die niet in lijn is met de positionering van de Galaxy S8. Hij komt daar nauwelijks boven de prestaties van de Galaxy S7 uit. Daar klopt dus iets niet.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance

Bij de grafische 3DMark-benchmark zien we wel een score die we mogen verwachten van de Galaxy S8. Hij zet hier een nieuwe topscore neer.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Dan een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone, namelijk de accuduur. De Galaxy S8 houdt het bij onze PCMark-accutest zo’n 9 uur vol. Met die score is weinig mis, al zijn er wel wat toestellen die het langer op een accu uithouden.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Prestaties bij een benchmark zeggen zeker wel iets, maar de ervaringen in de praktijk zijn ook zeker belangrijk. Op dat punt stelt de Samsung Galaxy S8 ook zeker niet teleur. Aan het einde van een dag ‘normaal’ gebruik, dus met gedurende de dag wat browsen, mailtjes en berichtjes lezen en beantwoorden en af en toe een filmpje kijken, houden we altijd nog zo’n 60 procent van de accucapaciteit over. Dat is op basis van onze eerdere ervaringen een uitstekende score.