3min

Software en Bixby

Samsung heeft in de afgelopen jaren de Touchwiz-skin over Android een heel stuk minder zwaar gemaakt, iets wat wij over het algemeen alleen maar toejuichen. Dit heeft voor een deel te maken met de Android-basis die steeds meer zaken standaard aanbiedt die voorheen achteraf toegevoegd werden door de fabrikanten in hun skins. Een voordeel van de lichtere skin is dat de interface veel soepeler werkt. Waar je voorheen regelmatig een hapering kon meemaken als je snel door de menu’s heenging van een Samsung-telefoon, is dat nu niet langer het geval. Het toestel voelt razendsnel. Daarnaast is de skin niet alleen licht, maar ziet hij er ook zo uit. Samsung heeft op de Galaxy S8 geen plek meer ingeruimd voor het icoontje waarmee je naar het app-overzicht kunt navigeren. Dit betekent overigens niet dat er geen dergelijk overzicht meer is en alle iconen nu op de startschermen moeten worden geplaatst. Veeg op het startscherm naar boven of naar beneden en je komt in dit overzicht terecht. In het overzicht doe je hetzelfde om weer terug te komen bij het startscherm. Waar we op het gebied van de iconen overigens niet zo van gecharmeerd zijn, is dat er standaard kaders omheen worden gezet. Dit kun je gelukkig uitschakelen. Hieronder zie je het verschil.

Iconen met de kaders eromheen…

…en zonder kaders eromheen.

Het instellingenmenu is de afgelopen jaren ook behoorlijk op de schop gegaan. Lange tijd probeerde men een onderscheid te maken tussen soorten instellingen met behulp van tabbladen, wat bij ons in ieder geval in de praktijk meer vragen opriep dan er beantwoord werden. Op de Galaxy S8 zijn alle mogelijkheden in categorieën ondergebracht en onder elkaar gezet. Onder de kopteksten van de categorieën staan ook meteen enkele van de mogelijkheden die je in een bepaalde sectie kunt vinden. De zoekfunctie bovenaan werkt daarnaast ook goed.

Een van de meest in het oog springende softwarematige toevoegingen aan de Galaxy S8 is echter Bixby, een persoonlijke assistent die je moet helpen op het gebied van Vision, Voice, Home en Reminder. Drie van de vier onderdelen zijn op zich niet zo heel spannend. De Home-component zie je als je op het startscherm naar rechts veegt en lijkt meer dan een klein beetje op Google Home. Reminder moet je bijvoorbeeld op tijd attenderen op een aankomende afspraak, iets wat voorheen ook altijd al werd gedaan op Samsung-toestellen (en inmiddels ook standaard in Android zit). Je krijgt dan bijvoorbeeld een melding op het moment dat je moet vertrekken om op tijd bij een afspraak te arriveren. Vision is een samenraapsel van diensten (bijvoorbeeld Vivino en Pinterest) die je helpen om op basis van bijvoorbeeld een foto meer informatie te weten te komen over het gefotografeerde. Zonder twijfel het interessantste onderdeel van Bixby is Voice, waarmee Samsung op termijn ook een verregaande integratie met nog te introduceren smart home-producten wil gaan realiseren. Op zich is dit concept niet origineel natuurlijk, want ook onder andere Amazon en Google zijn hiermee bezig, maar het is voor de toekomst wel het belangrijkste onderdeel van Bixby. Jammer genoeg werkt juist dit onderdeel nog niet op dit moment, ook niet als het toestel op 28 april in de winkel ligt. Sowieso zou het vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar komen, maar ook de kwaliteit van de Engelse variant is nog niet goed genoeg om het te kunnen lanceren. In het Koreaans werkt het al wel overigens. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat er al veel meer input in het Koreaans is geweest dan in het Engels, laat staan het Nederlands.