Mogelijkheden en prestaties

De HP LaserJet Pro MFP M227fdw is in vele opzichten een rechttoe-rechtaan zwart-wit multifunctional. Je moet dan ook geen wonderen verwachten van de mogelijkheden. Qua beveiliging is het goed om te zien dat je de poorten van de machine in en uit kunt schakelen, zoals we hierboven ook al even aanhaalden. Verder zal voor de veelscanner de mogelijkheid tot het rechtstreeks scannen naar e-mail positief zijn. Ook scannen naar een netwerkmap is van de partij. Dubbelzijdig scannen is niet mogelijk, maar dat is niet gek gezien het segment waarin hij wordt gepositioneerd. Wel wordt er een OCR-programma meegeleverd, waarmee je gescande documenten onder andere om kunt zetten in doorzoekbare pdf’s. Hou er wel rekening mee dat HP de installatie van dit programma standaard heeft aangevinkt. Wil je dit niet, dan moet je het vinkje weghalen. Wij zien liever dat er standaard wordt gekozen voor een opt-in in dit soort gevallen, niet voor een opt-out.

Volgens de specificaties op de website van HP moet de LaserJet Pro MFP M227fdw beschikken over een duplex-unit. Een dergelijke unit is nodig om het papier om te kunnen draaien en dus automatisch dubbelzijdig af te kunnen drukken. Niet iedere driver die beschikbaar is voor deze machine biedt deze mogelijkheid echter standaard, wat voor wat verwarring zorgt. Verder vallen met name de webservices nog op. De bekendste hiervan is het al eerder genoemde ePrint. Schakel je dit in, dan krijgt de printer een eigen e-mailadres. Je kunt hier mails heen sturen met attachments (Office-documenten, pdf’s, jpg’s en tif’s), die dan worden afgedrukt door de printer. Dat is handig als er regelmatig mensen langskomen die wat moeten afdrukken, maar niets te zoeken hebben op je netwerk. Bijkomend voordeel is dat er geen drivers geïnstalleerd hoeven te worden. Verder is het mogelijk om vanaf specifieke apps af te drukken op de MFP M227fdw. Zeker in combinatie met Wi-Fi Direct kan dit handig zijn. Prestaties Op het gebied van de prestaties valt op dat de HP LaserJet Pro MFP M227fdw een verrassend snelle machine is. 4 pagina’s zijn er in 10 seconden uit, terwijl de slaapstand niet meer dan 3 seconden toevoegt aan deze tijd. Dubbelzijdig drukt de MFP M227fdw ook zeker niet langzaam af. Dat is zonder meer knap en iets wat zelfs veel duurdere, eerder geteste machines niet halen. Dit heeft er voor een deel mee te maken dat er minder onderdelen bij het afdrukken betrokken zijn, omdat we hier te maken hebben met een zwart-wit-printer. Daarnaast zal ook de gebruikte toner meespelen. Enkele jaren geleden heeft HP (samen met Canon) een nieuw soort toner ontwikkeld, dat een beduidend lagere smelttemperatuur heeft. Dit zorgt niet alleen voor een lager stroomverbruik, maar ook voor snellere afdruktijden, omdat hij minder lang op hoeft te warmen.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst in idle-modus

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst vanuit diepste slaapstand

Benchmark: Afdrukken 10 pagina's duplex

De adf is overduidelijk niet het snelste onderdeel van de MFP M227fdw. We moeten bijna een minuut wachten voordat er 8 pagina’s doorheen getrokken zijn. Vergeleken met andere apparaten in dit segment, is dit overigens een heel gangbare score. Voor echt rappe adf’s moet je toch een paar treetjes hoger in de markt zijn.

Benchmark: Scannen via ADF 8 pagina's gemengd

Kijken we naar de prijs per pagina, dan is die vergeleken met die van eerder geteste machines niet bepaald laag. Althans, als we hem baseren op wat een standaard zwarte cartridge kost bij 123inkt.nl. We komen dan op 3,5 cent per afdruk. Je kunt dit nog wel een stuk naar beneden krijgen overigens, door voor de cartridges met hoge capaciteit te gaan. Dan komt de prijs per pagina uit op 2,4 cent. We nemen bij alle printers en multifunctionals die we testen echter altijd de standaard cartridge om onze prijs per pagina op te baseren, dus die prijs hebben we in de grafiek opgenomen.

Benchmark: Prijs per pagina zwart-wit

Op de afdrukkwaliteit is niets aan te merken. De tekst ziet er gestoken scherp uit, dus zonder rafelrandjes aan de zijkanten. Dat is eigenlijk altijd wel het geval bij laserprinters. Vaak zit het verschil in de zwarting van de tekst. Die is bij deze HP uitstekend, dus diepzwart.