3min

Hardware & specificaties

Zoals gezegd verscheen de voorganger van de OnePlus 5T nog niet zo heel lang geleden. Deze versie beschikt dan ook over precies dezelfde chip als de uitvoering uit juni, en wel de octa-core Qualcomm Snapdragon 835. Bijna ieder vlaggenschip gebruikt deze processor met het 10-nanometer design. Het is dan ook geen geheim dat de Kryo 280-CPU beschikt over acht cores. De vier grote kernen zijn geklokt op 2,45 GHz, terwijl de vier kleine hun werk op 1,9 GHz doen. Het idee hierachter is dat de zuinige maar langzamere kernen gebruikt worden voor alledaagse taken, terwijl de krachtiger maar minder zuinige kernen alleen ingezet worden als het echt nodig is. De GPU op deze SoC is de Adreno 540, die op 710MHz is geklokt.

Display

Vergeleken met de OnePlus 5 heeft de 5T een andere schermverhouding, 18:9 in plaats van 16:9. Dit zorgt voor een smal design. De lengte maakt het een prima toestel om grote lappen tekst mee te lezen, waardoor je minder snel naar een tablet neigt. Met een hand bedienen is uiteraard wel een uitdaging. Wat betreft de rest van het display houdt OnePlus vast aan de specificaties van zijn vorige model. Dat betekent een AMOLED-paneel met een ‘Full HD’-resolutie. Let wel, doordat de 5T gebruikmaakt van een andere schermverhouding dan de 5, hebben we het hier over 2160×1080 pixels, niet over 1920×1080 pixels. De pixeldichtheid is wel gelijk gebleven: 401 PPI. De resolutie is aan de lage kant, vergeleken met andere vlaggenschepen. De meeste fabrikanten zijn van Full HD inmiddels alweer doorgegaan naar Quad HD. Bij een 16:9-scherm betekent dit 2560×1440 pixels, bij een 18:9-scherm komt dit neer op 2880×1440. In de praktijk van alledag zal je de meerwaarde van die hogere resolutie maar zelden merken. Daar zijn de ogen van de mens simpelweg niet goed genoeg voor. Een groot minpunt kunnen we de lagere resolutie dus niet noemen. De helderheid is meer dan in orde wat ons betreft. Buiten in het zonnetje is het toestel uitstekend afleesbaar in ieder geval.

Opslagcapaciteit en werkgeheugen

OnePlus heeft twee verschillende 5T’s op de markt gebracht, waarbij het verschil hem zit in de grootte van de opslag en het werkgeheugen. Voor opslag betekent dat 64GB of 128GB. Aangezien deze niet is uit te breiden middels microSD-kaart, is dat iets om rekening mee te houden, al is 64 GB al niet weinig om mee te beginnen uiteraard. Bedenk dus of je iemand bent die veel apps op zijn telefoon heeft staan of veel foto’s en video’s maakt. Deze versie komt tevens met 8GB werkgeheugen, terwijl de andere over 6GB RAM beschikt. 8 GB is ruim bemeten. Hiermee steekt het andere vlaggenschepen de loef af. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 8 ‘slechts’ 6GB RAM aan boord.

Camera’s

Aan de achterkant vinden we twee camera’s met megapixels van 16 en 20 MP. Beide lenzen hebben een diafragma van f/1.7 en een brandpuntsafstand van 27,22mm. Met de camera’s is het mogelijk om 4K-video’s met 30 frames per seconde op te nemen. Het opmerkelijke aan de werking van de twee sensoren is dat er teruggevallen wordt op de 20 megapixelcamera zodra het omgevingslicht onder een bepaalde waarde daalt. Dit moet voor betere beeldkwaliteit bij weinig licht zorgen. De 16 megapixel selfiecamera met een diafragma van f/2.0 heeft een belangrijke taak gekregen van OnePlus: Face Unlock.