3min

Benchmarks

De toegangstijden tot de SSD’s zijn tegenwoordig dermate laag, dat we deze alleen nog vermelden als ze echt hoog zijn. Over het algemeen komen alle SSD’s daar prima doorheen. We beginnen de benchmarks nu met de sequentiële lees- en schrijfsnelheid, oftewel de maximale prestaties van deze SSD’s bij grote bestanden.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Zoals je kan zien doet Samsung mee aan de top, maar is het stuivertje wisselen tussen de verschillende modellen. Als we de benchmarks nog een keer draaien kan de snelheid zomaar een paar MB hoger liggen en bij een andere SSD een paar MB lager. De verschillen zijn echt zo goed als nihil tussen de topmodellen. Voor de duidelijkheid, de Samsung 960 is een NVMe-SSD die werkt via PCIe, dat is een andere aansluiting en form-factor. Tot slot willen we even stilstaan bij de IOPS bij het werken met 4KB-bestanden. Uiteindelijk is het verwerken van veel kleinere bestanden iets wat in de praktijk simpelweg meer voorkomt. Het aantal IOPS (operations per second) geven dan ook een goed beeld van de snelheid van een SSD.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

In bovenstaande benchmarks is goed te zien dat Samsung een flinke optimalisatie slag heeft gemaakt. De SSD’s doen niet veel onder voor de Samsung 960-serie, wat een echte high-end PCIe-serie is. Deze nieuwe 860-serie is razendsnel en ook nog eens relatief gunstig geprijsd.