Uiterlijk & I/O-panel

Uiterlijk


Gigabyte heeft er voor gekozen om de Ultra Durable-serie uit te voeren op zwarte printplaten wat de boel al direct een degelijk uiterlijk geeft. Er valt qua kleuren van printplaat natuurlijk sowieso niet veel bijzonders meer te doen, aangezien we alle kleuren al zo’n beetje hebben gezien. Van rood tot blauw, van wit tot fluorescerend, we hebben alle gekkigheden gezien en kunnen nu weer normaal doen. Zwart is prima.

Het bord ziet er dankzij de ontzettend grote socket enigszins anders uit dan eerdere moederborden. De LGA2011-socket telt 2011 contactpunten en om die allemaal fysiek aanwezig te hebben moet de processorsocket nou eenmaal vrij uit de kluiten gewassen zijn. De DIMM-sloten zijn als gevolg van deze flinke socket gescheiden van elkaar en zowel links als rechts van de socket geplaatst in groepjes van twee.Boven de socket zit een passief koelblok dat zorgt voor de koeling van de 8-fase stroomvoorziening. Tegenwoordig lijken de koelblokken rondom de socket weer wat kleiner dan vroeger. Dit valt overigens voor het andere koelblok, dat zich naast de PCI-sloten bevindt, niet te zeggen al komt dat deels door het ontwerp. Dit blok is namelijk zo ontworpen dat het oppervlak maximaal is. Niet de volledige ‘ondergrond’ wordt gekoeld door het blok, maar slechts de helft.

Met het grauwe uiterlijk is de Gigabyte qua attractiviteit geen winnaar. Bijna alles is een kleur uit een grijswaarde, op de front panel-header na. Dat maakt natuurlijk ook niet bijzonder veel uit, de meesten zullen het moederbord immers toch niet dagelijks aanschouwen.I/O-panel


Op het I/O-panel van de Gigabyte X79-UD3 vindt men een flink scala aan aansluitingen. In totaal zijn er zo dan ook maar liefst acht USB 2.0-aansluitingen en twee USB 3.0-aansluitingen beschikbaar. Aan USB-poorten geen tekort, want ook on-board zijn er nog eens zes extra poorten aan te sluiten. Voor het aansluiten van externe harde schijven hoeft men zich niet alleen te beperken tot USB 2.0 of USB 3.0, ook twee eSata-poorten bieden uitkomst.

Voor het aansluiten van geluidsapparatuur lijkt er ook weinig te klagen. De eigenaar van een X79-UD3 heeft de keuze uit zes jackplugs waarmee een 7.1-set kan worden aangesloten, maar ook aan Toslink en RCA-poorten is gedacht.

Verder is er een PS/2-poort waarmee een muis of toetsenbord kan worden aangesloten wanneer je nog dergelijke apparatuur bezit. Als laatste, maar zeker niet minst belangrijke is er nog de Gigabit LAN-poort.