4min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk

Algemeen


HTC heeft met het ontwerp van de One X niet opnieuw het wiel uitgevonden, maar het bedrijf heeft de weg die het is ingeslagen met de HTC Sensation voortgezet en verder uitgediept. Het grootse 4,7 inch scherm is omringd door een smalle zwarte bezel en is verpakt in een witte unibody behuizing gemaakt van polycarbonaat. Niet gevreesd, de One X is tevens in het zwart verkrijgbaar. Ook qua vorm mag de One X er zeker zijn, met een licht gebogen behuizing en ronde hoeken, waar we later nog op terug zullen komen. De camera zou één van pronkstukjes zijn van de One X.

Ondanks de grootte ligt het toestel comfortabel in mijn, tevens grote, handen. Ik kan goed begrijpen dat dit formaat voor veel mensen echter toch net iets te groot is. HTC heeft voor een mat materiaal gekozen en de One X is daarom wat stroef en glijdt niet zo snel weg, wat in benepen situaties natuurlijk erg fijn kan zijn. Een nadeel hiervan kan echter wel zijn dat eventueel vuil minder makkelijk van het toestel af te vegen is. Daarnaast heeft HTC weer een aantal gram van het gewicht af weten te snoepen, waardoor deze in eerste instantie wat goedkoop aanvoelde. Na er wat vaker mee in aanraking geweest te zijn moet ik echter bekennen dat het toch niet zo’n slecht resultaat is.

Voorkant


Smartphones worden steeds groter en groter, toch ben ik opnieuw weer even onder de indruk van het 4,7 inch scherm. Deze gaat mooi op in de zwarte bezel, maar zo strak als bij de Nokia Lumia 800 of Sony Experia S is het niet helaas niet, de rand tussen het scherm en de bezel blijft wel zichtbaar, wat bij de twee andere toestellen niet het geval is. Aan de onderkant zijn drie touch-knoppen gesitueerd; Terug, Home en Recente apps (multitasking), welke de opties-knop heeft vervangen op de nieuwste Android-toestellen. Boven het scherm staat in zilveren letters het HTC-logo. Dit alles is strak verpakt in een witte unibody behuizing, waar aan de bovenkant een brede speaker voor telefoongesprekken en rechts daarvan een 1,3 megapixel-camera is ingebouwd. Een notificatie-LED zit in één van de speakergaatjes verwerkt.



Achterkant


Volgens HTC is de 8 megapixel-camera tot heel wat in staat. Deze is dan ook niet zomaar in het toestel weggemoffeld. Deels uitstekend en omringd door een zilveren rand is de camera zeer prominent aanwezig. Dit betekent wel dat het toestel altijd op de camera ligt en dat het glas van de lens dus blootgesteld zal worden aan krasjes. De camera wordt verder bijgestaan door een LED-flitser. In het midden van de rug staat opnieuw het HTC beeldmerk in zilveren letters.



Onderaan wordt de hechte samenwerking met Beats Audio nog maar eens aangeduid in de vorm van het bekende logo met daaronder een tweede speaker. Hier blijft het niet bij, HCT toont om de één of andere reden een aantal productlabels. Erg zonde, een vermelding daarvan op de verpakking is meer dan genoeg aangezien ik op mijn telefoon niet hoef te zien dat ik deze niet zomaar in de container mag werpen.

Rechts onderaan het toestel bevinden zich vijf metalen puntjes. Deze puntjes zijn bedoeld om accessoires op ‘aan te sluiten’. Zo heeft HTC bijvoorbeeld zelf een desktop-dock waar de telefoon in kan worden gelegd, waarna de aansluiting al gemaakt is. Geen kabels of lastige aansluitingen dus dankzij dit soort accessoires.



Zijkanten


Het zijaanzicht van de HTC One X is erg speciaal. De unibody-behuizing is zoals gezegd deels gebogen, maar het scherm ligt hier plat in en steekt in het midden dus een stukje uit, wat een mooi effect geeft.




Over de knoppen en aansluitingen ben ik iets minder tevreden. Met de volumeregelaar zit het nog wel goed, deze zit aan de rechterkant en is lekker breed en goed te bedienen. De powerknop, die tevens het scherm ontwaakt, zit aan de rechter bovenkant waardoor je steeds twee handen nodig hebt om deze te kunnen gebruiken. Het was makkelijker geweest als die ook aan de rechterzijde was geplaatst. Aan de linkerkant van het toestel vinden we slechts een micro USB-poort, welke helaas niet beschermd is door een klepje. De overige zaken zijn tevens aan de bovenkant te vinden, namelijk een 3,5 mm jack-plug met daarnaast een tweede microfoon om omgevingsgeluid te kunnen filteren. Als laatste zit er nog de simkaart-tray onder de powerknop, welke met een klein meegeleverd pinnetje is te openen, zoals iPhone-gebruikers al jaren gewend zijn.



De HTC One kan niet opengemaakt worden, zoals we tegenwoordig bij veel andere apparaten ook zien. Dit is in principe niet erg, maar zo kan men de accu natuurlijk niet verwisselen, mocht dit nodig zijn.