Ervaring

AirPlay


Het afspelen van muziek via de Live is zeer eenvoudig, maar wel enigszins beperkt. Normaliter kan je immers enkel gebruik maken van applicaties die Apple’s AirPlay-standaard ondersteunen. Heb je een Android-smartphone, dan ben je sowieso al aangewezen op toepassingen van derden. Je kan dan wel gebruik maken van bijvoorbeeld de applicatie DoubleTwist, waarmee de geluidsuitvoer via AirPlay verzonden kan worden.

Hoewel de ondersteuning voor AirPlay geweldig goed is, is dit natuurlijk wel een aanzienlijk nadeel van de Live. Concurrent Sonos biedt immers ook een applicatie voor Google’s populaire besturingssysteem aan en is Libratone daarmee dus een stapje voor.

Maar ook wanneer je enkel gebruik maakt van iDevices, zal je merken dat lang niet elke applicatie de mogelijkheid biedt om geluid af te spelen via AirPlay. Gelukkig biedt de populaire Spotify-dienst wel AirPlay-ondersteuning in de iOS-applicatie, je hebt hier echter wel een Premium-account voor nodig.

Als je gebruik maakt van een Mac- of Windows-systeem, kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van het programma AirFoil, waarmee je je geluidsuitvoer kan verzenden via AirPlay. Helaas zit hier wel een kostenplaatje van 25 dollar aan vast.

Muziek


Even afgezien van de beperkingen die de exclusieve AirPlay-ondersteuning met zich meebrengt voor bepaalde apparaten, moeten we het natuurlijk ook hebben over de gebruikservaring wanneer de boel wel direct werkt. We hebben gebruik gemaakt van een MacBook Pro, een iPhone 4S en de nieuwe iPad.

Het afspelen van een nummer via de Muziek-app of iTunes is zeer eenvoudig. Het enige dat anders gaat dan normaal, is dat je op het AirPlay-icoon drukt en de Libratone Live selecteert als speaker, in plaats van de speakers van het desbetreffende apparaat zelf.

Wanneer een video bekeken wordt, duurt het even voordat deze start, zodat het geluid synchroon loopt aan de video. Dit heeft Apple zo voorzien in het AirPlay-protocol. Het is overigens ook niet mogelijk om hardhandig de controle over te nemen over de Libratone Live, dat heeft Apple voorkomen door een melding te geven dat de speaker reeds door een ander in gebruik is. De reeds tot stand gebrachte stream wordt dus niet afgekapt. Daarnaast is de AirPlay-verbinding sowieso erg stabiel. We kunnen gerust een hele dag gebruik maken van de speaker zonder dat de verbinding ook maar één keer wegvalt.

De geluidskwaliteit is dik in orde, al helemaal dankzij de mogelijkheid om de output aan te passen aan de omgeving. De speaker kan ook lekker hard gezet worden, wat overigens gewoon met de volumeknoppen van het AirPlay-toestel gebeurt, niet op de speaker zelf, omdat hier geen knoppen op zitten om het volume te regelen. Wel kan de speaker tijdelijk gedempt worden door op de witte knop te drukken. De muziek pauzeert dan niet op het afspelende apparaat, de speaker stopt dan echter wel met de geluidsuitvoer, totdat de knop opnieuw wordt ingedrukt.

Wel moet opgemerkt worden dat het geluid nooit echt klinkt alsof het van meerdere speakers afkomt, ook al is het een werkelijke 2.1-set. Het geluid komt vanuit één locatie en het reflecteren tegen de muur wil niet goed genoeg werken. Toch vinden wij het geluid niet te versmaden, het geluid is in zowel laag, midden als hoog prima in balans en dat hoor je.