2min

Prestaties (2)

Tot slot doen we nog wat praktische tests, zo willen we graag weten hoe lang de accu het uithoudt op een volle lading, of hoe hoog de temperatuursproductie is. Ook testen we de geluidsproductie van de koeling en de opstarttijd van het systeem.

De accuduur wordt gemeten met behulp van Battery Eater en dat is voor de MacBook Air’s niet helemaal eerlijk. De systemen houden het namelijk aanzienlijk langer uit in OS X, doordat dat besturingssysteem veel zuiniger omspringt met de accu. Zo haalt de 11 inch MacBook Air een accuduur van iets meer dan 3 uur in Windows, maar in OS X bedraagt die accuduur een dikke 5 uur. de 13 inch MacBook Air behaalt in de test een dikke vier uur, maar in OS X houdt het systeem het een krappe 7 uur uit op een enkele lading. Neem de scores in de tabel dus met een korreltje zout. De scores in BatteryEater zijn hoe dan ook niet om over naar huis te schrijven.

Apple belooft met de MacBook Air’s een accuduur van 5 en 7 uur voor respectievelijk de versie van 11 en 13 inch. Die accuduur wordt in Windows sowieso niet behaald. Een kleine accutest in OS X, waarbij de laptops middels een Terminal-commando (yes > /dev/null, één Terminal-scherm per thread) worden gestrest, wijst uit dat de laptops in dat besturingssysteem een accuduur van 103 en 130 minuten hebben als de processor vol wordt belast.


De opstarttijd van de MacBook Air’s is fenomenaal. In een dikke tien seconden staat Mac OS X voor je neus, klaar om gebruikt te worden. In Windows duurt het vaak nog even voordat je echt programma’s op kunt starten, maar met deze MacBook’s ben je direct klaar voor actie. De score van de Acer Aspire Timeline Ultra M3 is dus mooi, maar de MacBook Air’s doen daar eigenlijk niet voor onder.


Ook kijken we hoe warm het systeem wordt. We doen dit door Prime95 een half uur lang het systeem te laten stressen en nemen vervolgens de temperatuur van de CPU op met behulp van AIDA 64.


De MacBook Air’s worden aardig warm. Qua koeling zijn er duidelijk betere ultrabooks te verkrijgen, maar ultrabooks scoren op dit onderdeel sowieso slecht. De Samsung Series 9 NP900X3C is de eerste echte ultrabook die in het lijstje naar boven komt en het verschil met de MacBook Air’s bedraagt dan zo’n 6 graden Celsius. Desalniettemin is het duidelijk dat de MacBook Air’s niet geweldig scoren op dit onderdeel.


De MacBook Air’s zijn vrij luidruchtig als we de stresstest van Prime 95 uitvoeren. In de idle-test scoren de kleine laptops daarentegen weer wel aardig goed. Een score van 35,5 dB is niet ongeëvenaard, Acer zat er immers een keer onder met een score van 34,3 dB. Toch scoort Apple wat dit betreft wel punten, maar dat wordt weer teniet gedaan door de relatief slechte score in de stresstest.