3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


Als je een iPhone 4 of 4S hebt en de iPhone 5 voor het eerst in de hand neemt, zal je wellicht wat verbaasd zijn. De iPhone 5 is namelijk aanzienlijk lichter dan zijn voorgangers. Waarschijnlijk komt dit doordat Apple de glazen achterkant heeft vervangen voor aluminium, wat stukken lichter is. De iPhone 4S weegt 140 gram, terwijl de iPhone 5 een gewicht van 112 gram heeft. Het volume van de iPhone 5 is ondanks de extra lengte ongeveer 15 procent gedaald. Het gewicht daalt echter met bijna 25 procent ten opzichte van de voorganger.

Ook valt op dat de iPhone 5 een stuk dunner is dan de iPhone 4S. In plaats van de 9,3 millimeter van de iPhone 4S meet de iPhone 5 slechts 7,6 millimeter. Dit is een daling van zo’n 22 procent en een indrukwekkende prestatie.


Apple heeft de iPhone 5 van een volledig nieuwe processor voorzien, namelijk de Apple A6-processor, welke het bedrijf voor een groot deel zelf heeft ontworpen. Dit is voor het eerst, ondanks dat de processors uit de iPhone 4 en 4S eveneens een Apple-logo bevatten. De chip is gebaseerd op ARM-architectuur en bevat een dual-core processor en een triple-core grafische kern. In plaats van 512 MB aan werkgeheugen bevat de iPhone 5 het dubbele: 1 GB.

Aan de buitenkant is de grootste wijziging natuurlijk het scherm, dat qua afmeting opgekrikt is van 3,5 naar 4 inch. Het scherm is volgens metingen van DisplayMate een stuk helderder en kleurechter dan het scherm van de iPhone 4S. Ook de reflectie van het scherm is met de helft verminderd, wat betekent dat je het beter kan aflezen met tegenlicht. Het scherm is daarentegen wel iets minder zuinig, dat zal deels komen door de grotere afmeting.

Wat betreft de camera heeft Apple voornamelijk gewerkt aan een betere afhandeling van donkere omgevingen. De iPhone 5 bevat net als de iPhone 4S een 8 megapixel camera. Aan de voorkant is de camera een stuk vooruit gegaan, in plaats van VGA-resolutie zit er een camera van 1,2 megapixel welke in 720p kan opnemen. Dit is natuurlijk wel prettig bij Facetime-gesprekken.


De iPhone 5 bevat maar liefst drie microfoons, wat zeer ongebruikelijk is. Twee microfoons is vandaag de dag de standaard, maar Apple is van mening dat dit al niet meer voldoende is. Middels een intelligent systeem met microfoons aan de voor-, achter- en zijkant wordt het omgevingsgeluid tijdens telefoongesprekken en andere opnames gefilterd, waardoor enkel de stem van de iPhone 5-bezitter over zou moeten blijven. De microfoons dragen daarbij ook bij aan een betere herkenning van de stem bij het gebruik van Siri.

Bouwkwaliteit


De iPhone 5 geeft geen millimeter mee als je er kracht op uitoefent, op welk gedeelte van de behuizing dan ook. Ook het scherm blijft goed beschermd van druk, er verschijnen geen vlekken en dergelijke wanneer je met een vinger druk uitoefent. Ondanks dat het toestel erg licht is, voelt het zeer degelijk aan, mede dankzij het gebruik van aluminium. Over het algemeen is de bouwkwaliteit dan ook niets minder dan uitstekend.

Door het grotendeels weglaten van glas in de achterkant van de iPhone 5 is de telefoon een stuk minder ‘breekbaar’ ten opzichte van zijn voorgangers. Bij een val van een iPhone 4 of 4S was er een grote kans dat de voor- of achterkant zou sneuvelen, bij de iPhone 5 valt die achterkant vrijwel weg. De iPhone 5 heeft daarnaast ook een nieuw soort glas aan de voorkant dat minder eenvoudig zou moeten breken.

Het enige negatieve dat er betreffende de bouwkwaliteit genoemd kan worden is dat het lijkt alsof er iets niet volledig vast zit in het toestel. In eerste instantie ging ik er van uit dat het ging om de mute- of aan/uit-knop, maar dat blijkt na verder onderzoek niet het geval. Het lijkt alsof er intern iets niet volledig vast zit, waardoor een geluidje wordt veroorzaakt als je op de bovenste helft van de telefoon tikt met je vinger. Het is verder niet verontrustend, maar wel opvallend.