5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

iPod touch (inhoud, gebruik en prestaties)

Zoals in de inleiding al staat vermeld, de iPod touch is flink onder handen genomen, waar Apple jarenlang eigenlijk niet zo veel aan het apparaat heeft gedaan. Goed, vanaf de vierde generatie werden er ten lange lesten een camera en microfoon aan het apparaat toegevoegd en bij elke update werden er zaken verbeterd en aangepast, maar de nieuwste iPod touch is eindelijk een grote stap voorwaarts, op het eerste gezicht.

Hoewel ook de iPhone 5 onlangs het levenslicht heeft gezien, is de nieuwe iPod touch meer gebaseerd op de iPhone 4S. Dat merk je bijvoorbeeld aan de performance, welke echt niet in de buurt komt bij de iPhone 5. Dat is ook geen wonder, Apple gebruikte voor de iPod touch uit 2012 meer onderdelen uit de iPhone 4S dan uit de iPhone 5, om de kosten toch enigszins te kunnen drukken. Natuurlijk is de iPod touch wel voorzien van Apple’s nieuwe Lightning-connectie, welke een stuk kleiner is dan de 30 pins dock-connector die het bedrijf uit Cupertino voorheen gebruikte. Dat maakt het voor Apple mogelijk om de apparaten een stukje kleiner te maken dan dat ze zouden zijn met de oude aansluiting.

Inhoud van verpakking


In het doorzichtige doosje van de iPod touch vinden we de iPod zelf, maar ook een Lightning-kabel, handleidingen, twee Apple-stickers, een polsbandje en EarPod-oortjes. Deze oortjes zijn grotendeels gelijk aan die van de iPhone 5, maar bevatten geen microfoon en helaas ook geen afstandsbediening. Dat laatste vind ik persoonlijk een gemis, ik ben een groot van van afstandsbedieningen op koptelefoons, omdat je niet de iPod uit je broekzak hoeft te halen om van nummer te wisselen of het volume te wijzigen.


Uiterlijk


De iPod touch is nog nooit zo dun geweest als de nieuwste variant. Dit is voor Apple echt een groot punt geweest bij de ontwikkeling, zo liet het bedrijf merken. Een nadeel van de dunne behuizing is echter wel, dat de cameralens een stukje uit moet steken omdat deze niet dunner kon worden gemaakt. Omdat de cameralens niet in het midden van het toestel zit, betekent dit dat de iPod touch niet stabiel op een vlakke ondergrond kan liggen als je er bijvoorbeeld mee wil typen.

Ook ontbeert de iPod touch een lichtsensor, waardoor de helderheid van het beeldscherm niet automatisch aangepast kan worden. Het zou handig zijn geweest als er dan een eenvoudige manier was geweest om de verlichting van het beeldscherm aan te passen, maar daar voorziet Apple helaas niet in.


Als je de iPod touch voor het eerst in de hand neemt, valt op dat het apparaat erg licht is. Waar de eerste iPod touch nog een gewicht van 120 gram had, werd dit bij volgende iteraties al verlaagd tot 115 en 101 gram, maar de iPod touch uit 2012 heeft een gewicht van slechts 88 gram. Bij het inschakelen van de iPod touch valt direct op dat het retina scherm een stuk langer is dan bij de vorige varianten. Een wijziging die Apple ook doorvoerde bij de iPhone 5.

Op de achterkant van het toestel vind je eveneens een apart onderdeel, namelijk een cirkelvormig drukknopje. Als dit knopje wordt ingedrukt dan komt het een stukje naar boven, waarna een meegeleverde polsbandje kan worden bevestigd. Het is een unieke manier van bevestiging, maar voelt toch heel logisch aan. Het is in ieder geval een stuk praktischer dan het pielen met draadjes die door een gaatje moeten, zoals we gewend zijn.

Gebruik


De iPod touch is voorzien van iOS 6. Bij de uitgave van de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple heeft Techzine ook een recensie verzorgd. Voor een uitgebreide blik op de software kan je daarom terecht bij het desbetreffende artikel.

In gebruik blijkt al direct dat de iPod touch qua prestaties veel vorderingen heeft gemaakt. Applicaties starten snel op en games draaien soepel en met een hoge framerate. De iPod touch ligt bovendien prima in de hand en de geanodiseerde behuizing voelt erg prettig aan tegen je handpalm.

Het scherm is in de lengte wat groter en dat zorgt er voor dat er meer content op past. Dat is vooral bij het browsen prettig, maar wel moet gezegd worden dat een aanzienlijk deel van de applicaties nog niet aangepast is aan de nieuwe resolutie. Dat resulteert in zwarte balken boven en onder de applicatie. Wat betreft de applicaties die ik persoonlijk veel gebruik is de verhouding ongeveer 50/50, maar bijna dagelijks druppelen er nog steeds updates binnen welke er voor zorgen dat de nieuwe schermresolutie ondersteund wordt. Dit lijkt dus voornamelijk een tijdelijk probleem te zijn.


De iPod touch bevat al sinds jaar en dag een speaker. Enkel de allereerste variant moest dergelijke luxe nog ontberen. In vergelijking met de speaker in de iPhone 5 is die van de iPod touch een stuk minder goed. Het geluid klinkt op hoge volumes aardig, maar de speaker in de iPhone 5 gaat aanzienlijk harder. In een meting haalt de iPod touch zo’n 80 dB aan geluidssterkte, de iPhone 5 weet echter meer dan 90 dB te behalen.

Apple heeft ook ondersteuning voor de spraakgestuurde assistent Siri toegevoegd, maar zoals inmiddels bekend zal kan Siri nog geen Nederlands verstaan. Of en wanneer ondersteuning komt voor onze taal is onduidelijk.

De capaciteit van de accu van de touch is een beetje verhoogd; van 930 naar 1030 mAh. Door het grotere scherm is een grotere accu natuurlijk ook op zijn plaats, want in de regel gebruikt een groter scherm ook meer energie. De hamvraag is dan natuurlijk of de accuduur gelijk gebleven is, of desondanks ingezakt of verhoogd is. Het korte antwoord is dat de accuduur inderdaad verhoogd is, wat natuurlijk fijn is. Apple belooft 8 uur accutijd als je enkel video’s afspeelt en 40 uur bij het afspelen van muziek. Deze cijfers wisten wij in tests makkelijk te halen, de iPod touch ging er zelfs zo’n vijf procent overheen.

Prestaties


De iPod touch voelt snel aan in gebruik, maar de vraag is natuurlijk toch hoe goed deze mediaspeler presteert ten opzichte van vorige varianten en ook de krachtigere iPhones. Om de iPod touch aan de kaak te voelen heeft Techzine gekozen om tests met Geekbench 2 en GLBenchmark 2.1.5 te draaien. De resultaten vind je in de onderstaande grafieken.


De iPod touch scoort in Geekbench 2 ongeveer zoals de iPhone 4S, zoals van tevoren ook wel verwacht werd. De apparaten delen veel van dezelfde hardware en dat blijkt ook uit de performancetests. Het verschil met de iPod touch uit 2011 is groot, de nieuwe iPod scoort net geen dubbele cijfers ten opzichte van de vorige editie.





In GLBenchmark zijn de scores eveneens vergelijkbaar met die van de iPhone 4S, wat betekent dat de mediaspeler prima mee zal kunnen draaien de komende jaren als het gaat om grafische apps.