3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

iPod touch (camera en conclusie)

Camera


De iPod touch heeft een camera met een resolutie van 5 megapixel aan boord en dat is niet zo veel meer tegenwoordig. De meeste smartphones zitten op 8 megapixel of zelfs hoger. Daarentegen is het inmiddels ook wel duidelijk dat de resolutie van de lens lang niet alles zegt over de kwaliteit van de uiteindelijk foto of video.

De camera-applicatie van de iPod touch is hetzelfde vormgegeven als die op de iPhone 5. bovenin vind je drie knoppen om de flitser in te stellen, de camera-instellingen te wijzigen en om van camera te wisselen. Onderaan vind je een dikke zwarte balk waar de sluiterknop wordt geflankeerd door een directe knop naar de galerij en een knop om te wisselen tussen foto- en videomode.

Foto’s

Binnen, met goede belichting


Binnen, zonder belichting, met flitser


De foto’s aangaande de belichting met de iPod touch vallen wat tegen. De flitser is erg fel wat op zich een voordeel is, maar op zo’n korte afstand komt dat niet tot zijn recht. Op de langere afstand zal je hier eerder profijt van hebben.

Het detail in de foto’s is niet zo groot als dat je zou willen en daarnaast is op de foto’s ook een wat korrelig beeld waar te nemen.

Buiten, van dichtbij genomen


Buiten, van korte afstand


De foto’s van buiten zijn een stuk beter dan binnen. Op de foto’s is ditmaal geen korrelig beeld waar te nemen en kleuren komen goed uit. Daarnaast is er dankzij de HDR-functie van iOS ook vrij veel verschil tussen lichte en donkere delen van de foto’s waar te nemen.

Buiten, van veraf


Buiten, zelfde standpunt, volledig ingezoomd


De volledig ingezoomde foto is niet geweldig, maar voor een cameralens van 5 megapixel is het beeld nog best in orde. De foto zonder zoom is in orde, maar ook hier zijn in sommige gedeeltes van de foto wel weer wat korrels waar te nemen.

Video’s


Bij de video die de iPod touch geldt het ongeveer hetzelfde verhaal. De video is in sommige gedeeltes was korrelig en de auto’s haperen een beetje in het beeld. Het detail is echter redelijk goed en ook het geluid wordt goed opgenomen.

Conclusie


De iPod touch is een flinke stap voorwaarts in vergelijking met de vorige versie van de mediaspeler. Het grotere scherm komt ook bij dit product tot zijn recht, helemaal wanneer alle populaire applicaties eenmaal van een update zijn voorzien.

De betere hardware zorgt voor een gesmeerde ervaring. Applicaties starten snel op en games draaien vloeiender dan ooit tevoren op de iPod. De iPod touch blijft daarmee een geweldig apparaat en zou een goede eerste stap kunnen zijn om eens van iOS te proeven.

Beschik je al over een iPod touch uit 2011 dan is er weinig reden om over te stappen omdat die iPod ook voorzien kan worden van de laatste versie van iOS. Het blijft immers een grote investering, al helemaal nu Apple besloten heeft om geen varianten met 8 of 16GB aan opslagruimte in de winkels te leggen. De goedkoopste iPod touch van de nieuwste generatie kost 325 euro en dat is geen geld dat je in deze tijden zomaar even op de toonbank legt.

Wil je wel graag gebruik maken van het grote aanbod apps uit de App Store, maar vind je de prijs te hoog, dan is het het overwegen waard om voor de iPod uit 2011 te gaan.