4min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De HP Spectre Ultrabook 14 voelt snel aan en is prettig om mee te werken. Het systeem heeft tijdens onze testperiode geen last van haperingen of problemen en eigenlijk valt er zodoende ook weinig te melden in dit opzicht.

De Spectre Ultrabook 14 is voorzien van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem Windows 8, wat wij bij Techzine een goed besturingssysteem vinden. Wil je meer weten over dit besturingssysteem, dan verwijs ik je graag door naar Techzine’s Windows 8-recensie.


Toetsenbord


De HP Spectre Ultrabook 14 is naar de huidige standaard van vandaag de dag voorzien van een chiclet-toetsenbord. Eigenlijk kan een fabrikant ook niet meer aan komen zetten met het traditionele toetsenbord dat we de afgelopen jaren in razend tempo hebben zien verdwijnen.

Het toetsenbord van de Spectre Ultrabook 14 typt heerlijk, de toetsen zijn enigszins stug waardoor misslagen minder snel gemaakt zijn, maar soms mis je daardoor ook wel eens een letter die je wél wilde typen.

HP heeft het toetsenbord voorzien van zogenaamde Radiance-technologie, waardoor het systeem je aanwezigheid detecteert zodat de toetsenverlichting enkel is ingeschakeld wanneer je ook in de buurt bent van je computer.


Touchpad


Het touchpad van de Spectre Ultrabook 14 heeft de naam Imagepad gekregen en dat betekent in dit geval dat het overweg kan met multitouch-commando’s van twee of drie vingers. In tegenstelling tot veel andere merken koos HP niet voor een touchpad van Elan, maar van Synaptics. In de praktijk blijkt dit nog steeds geen verkeerde keuze te zijn.

Als we de Synaptics-software uitpluizen zien we opvallend genoeg ook een optie voor een functie met vier vingers en deze blijkt ook prima te werken. De verschillende opties in de software worden ondersteund met animaties waarop de correcte beweging te zien is zodat het duidelijk moet zijn wat de gebruiker moet doen om een bepaalde functie te activeren.

De Synaptics-software biedt ook ondersteuning voor ChiralRotate, waardoor het met één vinger mogelijk is om een afbeelding te roteren door een cirkel te maken op het touchpad. Ook andere commando’s kunnen tot op zekere hoogte aangepast worden, waardoor de gebruiker meer vrijheid krijgt dan bij de meeste andere fabrikanten.


Beeldscherm


De HP Spectre Ultrabook 14 is voorzien van een scherm waar HP trots op is en dat heeft alles te maken met de afmetingen. De laptop heeft volgens HP de afmeting van een laptop met een 13,3 inch scherm, maar dit scherm meet dus 14 inch. Het komt er dus op neer dat de Spectre Ultrabook 14 kleiner is dan dat een laptop met een scherm van 14 inch normaal gezien is.

Het scherm heeft een resolutie van 1600 bij 900 pixels en dat vind ik een prima resolutie, hoewel er ook laptops met een full HD-scherm te koop zijn. Helaas is bij een nadere inspectie wel duidelijk dat de afzonderlijke pixels goed zichtbaar zijn, op gebruiksafstand heb je daar geen benul van, maar als je iets dichterbij gaat zitten dan valt het al op. De kwaliteit van het paneel is dus niet geweldig.


Geluid


HP heeft een overeenkomst met het alom bekende Beats Audio gesloten en dat is aan alles te merken bij deze laptop. Zoals vermeld vind je op de behuizing van de computer maar liefst driemaal het Beats-logo terug. De Spectre Ultrabook 14 is voorzien van een draaiknop om het volume te regelen en er is daarnaast ook een knopje om het geluid te dempen en om de Beats-software te openen. Opvallend genoeg opent het scherm niet wanneer je je in de Modern UI-omgeving van Windows 8 bevindt, pas als je je naar de desktop begeeft zal je het venster te zien krijgen.

In dit venster kan je een aantal zaken aanpassen zoals equalizers, de opname-ervaring en dat soort dingen. Of de gemiddelde gebruiker hier veel gebruik van zal maken betwijfel ik, maar de mogelijkheid is er in ieder geval.

Het geluid van de HP Spectre Ultrabook 14 is duidelijk beter dan bij de gemiddelde ultrabook en dat is vooral te danken aan de Beats-ondersteuning. Wanneer je deze namelijk uitschakelt, houd je nog maar weinig van het geluid over. Ik heb nog altijd mijn twijfels bij Beats omdat ik vermoed dat het niet veel meer is dan een opgepompte equalizer, maar feit blijft dat het geluid mét deze equalizer toch een stuk beter is. Helaas mis ik de lage tonen in het geluid alsnog, ook al zou er een subwoofer in het systeem moeten zitten. Het geluid kan daarentegen wel knoerthard gezet worden zonder dat het vervormt en dat is natuurlijk enkel positief.


Software


Net als veel andere fabrikanten kiest ook HP er voor om de Windows 8-systemen goed vol te stoppen met aanvullende software. In het geval van HP is het echter grotendeels ook software waar je werkelijk iets aan hebt. Zo krijg je Adobe Photoshop en Illustrator gratis bij het systeem, al gaat het wel om de Elements-versies. Los kost deze software toch al gauw zo’n 250 euro!

Daarnaast voegt HP ook Norton Internet Security aan de laptop toe, met een abonnement voor twee jaar. Misschien is Norton niet je favoriete antivirusbedrijf, maar tegen een gratis abonnement voor twee jaar zeg ik geen nee. Dit pakket kost normaliter namelijk zo’n 135 euro en ook dit is dus mooi meegenomen.