Gebruikservaring
Algemeen
De Sony VAIO Duo 11 is voorzien van Windows 8. In mijn ogen is dit een prima besturingssysteem, vooral in combinatie met een touchscreen. Windows 8 is echter wel een systeem waarvoor je een gewenningsperiode moet inlassen, mocht het de eerste kennismaking worden. Als je meer wilt weten over Windows 8, dan verwijs ik je graag door naar onze recensie over Microsoft’s nieuwste besturingssysteem voor PC’s en tablets.
De VAIO Duo 11 die wij van Sony kregen is voorzien van een Intel Core i5-processor en 4GB aan werkgeheugen. In deze combinatie wordt Windows 8 prima gedraaid. Persoonlijk zou ik niet meer gaan voor een systeem met slechts 2GB werkgeheugen, dat is gewoon niet meer van deze tijd. 4GB is het absolute minimum in mijn ogen.
Wat betreft gebruik is de Sony VAIO Duo 11 een hele ervaring, maar dat is beter in de afzonderlijke onderdelen die we standaard behandelen te beschrijven. Sony moet met de VAIO Duo 11 het beste van tablets en ultrabooks bieden, maar dat is geen gemakkelijke taak, zo zal blijken.
Toetsenbord
Het toetsenbord is het eerste pijnpunt van de VAIO Duo 11. Omdat er voor een schuifmechanisme is gekozen, is het toetsenbord een fractie kleiner dan dat de meesten gewend zullen zijn. De toetsen zijn bijvoorbeeld wat kleiner en dat maakt het typen een wat lastigere kwestie. Na een korte gewenningsperiode is het allemaal best te doen, maar ideaal is het niet. Bij het recenseren van laptops schrijf ik de reviews altijd op het desbetreffende systeem, maar helaas was de VAIO Duo 11 hierbij toch wel één van de mindere ervaringen. Dat komt doordat er vaak misslagen of ongeregistreerde aanslagen tussen zitten. Ook het optische TrackPoint dat zich tussen de G-, H- en B-toetsen bevindt vormt hierbij een obstakel.
Een goed punt aan het toetsenbord is dat er voorzien is in toetsenverlichting zodat je ook in het donker nog makkelijk de juiste toetsen terug kan vinden. De functieknoppen hebben in sommige gevallen een dubbelfunctie voor het wijzigen van zaken zoals het volume en de helderheid van het beeldscherm. De toetsenverlichting is qua helderheid niet aan te passen met behulp van een sneltoets.
Touchpad
De VAIO Duo 11 is niet voorzien van een standaard touchpad met ondersteuning voor meerdere vingers. Om ruimte te besparen is gekozen voor een optisch TrackPoint, wellicht ken je dit nog wel van BlackBerry-toestellen of oudere Android-smartphones. Het is een bolletje waar je met je vinger over beweegt om de cursor te bewegen. Natuurlijk is dit voor de aansturing van een laptop verre van ideaal. Zo ben je voor het scrollen bijvoorbeeld aangewezen op de middelste muisknop onder het toetsenbord. Als je deze indrukt en dan over het TrackPoint beweegt, kan je scrollen. Het werkt, maar zo intuïtief als de meeste touchpads tegenwoordig zijn is het TrackPoint zéker niet.
Als je aan het typen bent, heb je bovendien kans dat je per ongeluk het TrackPoint aanraakt. Als je cursor dan per ongeluk op een knop staat, kunnen er allerlei onverwachte dingen gebeuren. Zo was ik mijn review bijvoorbeeld bijna kwijt tijdens het typen omdat de cursor op de Verwijder-knop stond toen ik er tijdens het typen per ongeluk op drukte.
Stylus
De Sony VAIO Duo 11 wordt geleverd in combinatie met een stylus. Het accessoire wordt geleverd met twee penpunten, mocht je de eerste onverhoopt kwijtraken. Mocht ook de tweede punt verloren raken dan ben je aangewezen op de klantenservice van Sony.
Tijdens het gebruik van de pen verschijnt een indicator op het scherm wanneer de stylus vlakbij het scherm wordt gehouden. Door de stylus op het scherm gedrukt te houden kan je de rechtermuisknopfunctie activeren, dit geldt ook wanneer je de bovenste knop ingedrukt houdt. Er zit nog een tweede knop op de stylus maar deze heeft vrijwel geen toegevoegde waarde.
De stylus werkt prima en is hartstikke accuraat. Het is zeker geen straf om met dit invoerapparaat te moeten werken. Wel is het jammer dat het maken van een scrolbeweging vaak niet werkt. Hiervoor had de tweede knop op de stylus bijvoorbeeld mooi gebruikt kunnen worden.
Beeldscherm
Sony heeft de VAIO Duo 11 voorzien van een Full HD-scherm. Veel fabrikanten denken nog weg te komen met een scherm dat de helft van het aantal pixels bevat, maar Sony doet daar in dit geval niet aan mee. Windows 8 wordt prima weergegeven, wel moet ik opmerken dat de dektopomgeving van het besturingssysteem in sommige gevallen wel wat te klein is om met je vingers goed te kunnen besturen. Daar heb je binnen de Modern UI-omgeving geen last van aangezien die omgeving speciaal ontwikkeld is voor invoer met een touchscreen.
Het scherm kan invoer van maximaal tien vingers tegelijk vastleggen en dat is normaliter genoeg, zeker als je in je eentje gebruik maakt van het systeem. Ook voor de meeste spellen moeten tien vingers voldoende zijn. Doordat Sony heeft gekozen voor een IPS-paneel is het scherm ook vanuit alle hoeken goed te bekijken.
Een nadeel is wel de beweingssensor die aan het scherm gekoppeld is. Deze functioneert niet goed wanneer het systeem in laptopstand staat en dat zal je vaak merken wanneer je het systeem verplaatst. Het scherm draait dan bijvoorbeeld automatisch 90 graden, maar als je de VAIO Duo 11 dan weer op een tafel plaatst, draait het scherm geregeld niet terug. Als je dan de laptop optilt en het scherm zo kantelt, dat het haaks op de tafel staat, draait het scherm alsnog goed. Er lijkt geen rekening te zijn gehouden met de gekantelde houding van het scherm.
Een tweede nadeel is juist die kanteling. Je kan de VAIO Duo 11 gebruiken met het scherm dichtgeklapt, of volledig opengeklapt. Er is geen middenweg en dat is vaak niet prettig. Laptopgebruikers zijn gewend dat ze het scherm naar eigen inzicht kunnen kantelen naar een optimale positie en dat kan bij de VAIO Duo 11 gewoon niet.
Geluid
Voor het weergeven van geluid heeft de VAIO Duo 11 twee kleine speakers aan de voorkant zitten. Deze speakers presteren boven verwachting, wat wil zeggen dat ze aardig goed zijn. Wat betreft lage tonen hoef je natuurlijk niet veel te verwachten, maar midden en hoge tonen worden goed weergegeven. Het geluid kan aardig hard en vervormt daarbij niet noemenswaardig veel.
Software
Sony voorziet in aardig wat extra software. Ik ben daar geen fan van. Het is in veel gevallen niet meer dan opvulling van de harde schijf en bij SSD’s is dat extra bezwaarlijk omdat die momenteel gewoon niet al te veel opslagruimte bieden.
Voor sommigen zullen de extra games misschien nog een leuke extra zijn, maar ik word er niet warm van. De toevoeging van trialsoftware zoals McAfee Internet Security voor 30 dagen vind ik eveneens weinig meerwaarde bieden. Natuurlijk is de software van het systeem af te gooien zodat je weer wat extra schijfruimte krijgt.