Type Cover en Touch Cover

Een uniek punt aan de Surface RT is dat er heel erg veel moeite is besteed aan de beschikbare toetsenborden. De Touch Cover is bovendien echt iets unieks, het is een aanraakgevoelig toetsenbord wat je eigenlijk als een soort touchscreen gebruikt om te typen en de muis mee te besturen.

Beide toetsenborden zijn voorzien van een rij functietoetsen die een extra functie hebben die de prioriteit krijgt. Daarom is het makkelijk om het volume aan te passen, media af te spelen of pauzeren, gebruik te maken van de zoekfunctie, iets te delen op sociale netwerken, de instellingen voor weergave aan te passen of de instellingen van de Surface of een app te benaderen. Wat ik wel mis zijn knoppen om de helderheid van het scherm aan te passen, die eigenlijk zit wat weggestopt in het configuratiescherm.


Type cover


De Type Cover is een stuk conventioneler dan de Touch Cover. Dit toetsenbord heeft immers gewone toetsen en zal in eerste instantie dan ook meer aanspreken dan de Touch Cover. Na beide toetsenborden een tijdje te hebben gebruikt ben ik er echter wel uit: De Touch Cover is fijner in gebruik en bovendien dunner.

Hoewel we het allemaal gewend zijn om te typen met indrukbare toetsen, is de Type Cover op zichzelf gewoon niet zo’n fijn toetsenbord. De aanslag is niet prettig en de type-geluiden klinken afgrijselijk.

Misschien is de Type Cover interessant voor mensen die echt niet af kunnen stappen van een toetsenbord met toetsen die je echt moet indrukken, maar ik kan deze accessoire toch eigenlijk niet aanraden. Zeker niet voor een prijs van 130 euro.


Touch Cover


Wat een verademing is het, als ik de Type Cover vervang met de Touch Cover. Het was in het begin even wennen omdat je geen koppen indrukt, maar juist datgene blijkt na een korte gebruiksduur een voordeel. Blind typen gaat uiteindelijk net zo makkelijk, maar dan wel zonder het irritante geluid. Bovendien is de Touch Cover bijna twee keer zo dun en qua functies niet anders dan de Type Cover.

In beide covers is voorzien in een touchpad met ondersteuning voor invoer met twee vingers. Dit touchpad is wat klein maar werkt prima. Je zal het niet zo regelmatig gebruiken omdat het touchscreen toch prettiger en intuïtiever werkt.