3min

Conclusie

We hebben de BlackBerry Z10 de afgelopen weken uigebreid getest en eerlijk is eerlijk, de eerste paar dagen vroeg ik me echt af waar ik aan was begonnen. Na enkele dagen begon ik echter toch te wennen aan het besturingssysteem en begon ik de kracht ervan in te zien. Er zitten namelijk hele goede functies en features in verwerkt, met de BlackBerry Hub absoluut op de 1e plek.

Ook ben ik erg onder de indruk van de snelheid van het toestel, het besturingssysteem, hoe snel apps opstarten, afsluiten en respons op commando’s. Daar kunnen andere mobiele besturingssystemen echt nog wat van leren en dat terwijl de hardware in dit toestel wel goed is maar zeker niet het allerbeste en allersnelste is in de huidige markt.

Uiteraard hebben we op de redactie ook goed gekeken voor wie dit toestel geschikt is en waar het nog aan schort. De muziekliefhebber zal in elk geval enthousiast worden van de ingebouwde speaker in deze smartphone, hij of zij zal echter vervolgens alsnog gaan huilen als de headset uit de verpakking wordt gehaald. Waar de speaker uitblinkt in lage tonen, is de headset kort samengevat, een goedkope oplossing, vooral qua pasvorm.

Qua doelgroep denken wij op de redactie dat BlackBerry de komende tijd vooral moet mikken op de zakelijke professionals, overheden en mensen die veel onderweg zijn en toch hun massa’s e-mails, berichten en agenda willen beheren op een veilige manier. Hierin blinkt BlackBerry namelijk uit als geen ander en dat is echt het sterke punt van het toestel en het besturingssysteem.

De gemiddelde consument zal ook zeker sommige functies kunnen waarderen, maar zal ook heel snel tegen de tekortkomingen van BlackBerry World, de applicatiewinkel, aanlopen. Er zijn inmiddels 100.000 apps toegevoegd, maar er missen nog enkele honderden essentiële apps die consumenten graag zien. Voorbeelden hiervan zijn Spotify, Instagram, apps van veel Nederlandse uitgevers, maar ook een lading populaire spelletjes. Verder zal het nog wel even duren voordat banken en telecomoperators hun apps lanceren op het BlackBerry 10-platform. Het zijn toch allemaal apps die de gemiddelde consument belangrijk vindt, omdat die makkelijk zijn om bij je te hebben. Deze zullen niet binnen enkele maanden beschikbaar komen en dat is gewoon een minpunt voor een nieuw platform. De oplossing ligt ook niet voor handen, als BlackBerry zich kan bewijzen bij de groep professionals waar hun systeem op dit moment uitermate geschikt voor is, dan kunnen deze apps en het succes op de langere termijn nog zeker komen. Dit zal echter niet nog dit jaar op grote schaal gaan gebeuren.

Voor de zakelijke professional, die veel onderweg is, snel zijn e-mails, berichten en messengers wil kunnen beheren, is dit toestel zeker een aanrader. Ook voor bedrijven die op zoek zijn naar een zeer veilig mobiel systeem komt BlackBerry met de Z10 zeker in aanmerking. Wel moet de gebruiker het zakelijke en de efficiëntie belangrijker vinden dan het persoonlijk gebruik en de lading consumenten-apps die ontbreken. Facebooken, Twitteren, mailen en surfen op het web is geen enkel probleem, maar Wordfeud of Candy Crush Saga kan je voor nu vergeten op de Z10. Voor de zakelijke professional die daar mee kan leven geven we dit toestel een Bronzen award, de consument kan beter nog even afwachten.
8.1
 • Zakelijk en chique uiterlijk;
 • Reageert snel op invoer;
 • Prestaties;
 • Vooral voor zakelijke markt;
 • Speaker heeft goede lage tonen voor smartphone;
 • Geen slechte comeback…
 • …maar nog niet voor de consumentenmarkt;
 • BlackBerry 10 mist nog belangrijke apps;
 • Duurt paar dagen om te wennen aan besturingssysteem;
 • Micro USB-poort zit niet op logische plaats aan de onderzijde;
 • Meegeleverde headset is echt om te huilen qua pasvorm en gebruiksgemak;