3min

Installatie en beheer

Installatie en beheer


Het installeren van de TP-LINK N600-router kan uiteraard door direct verbinding te maken met de webinterface van de router. Men kan er echter ook voor kiezen om de meegeleverde CD-rom te gebruiken. Hierop staat een Easy Setup Assistent, helaas is er alleen een Windows-applicatie meegeleverd, Mac OS X gebruikers kunnen de assistent downloaden vanaf de website van TP-Link en Linux-gebruikers hebben simpelweg pech.



Bij het opstarten van de assistent lopen we meteen tegen het eerste minpunt aan. TP-Link ondersteunt een tiental talen, maar Nederlands is er daar niet één van. Voor ons is dat geen probleem maar voor andere gebruikers wellicht wel. Gezien de activiteit van TP-Link op de Nederlandse markt mogen we best van TP-Link eisen dat ze dit soort applicaties vertalen naar het Nederlands. Wat ons betreft een minpuntje. De applicatie zelf is wel zeer duidelijk, je krijgt in hele simpele afbeeldingen en stappen te zien hoe je de router aan moet sluiten, aan de pc, aan het modem en vervolgens de stekker in het stopcontact. Daarna gaat de assistent zoeken of je een netwerkverbinding hebt en of daar een TP-Link-router verantwoordelijk voor is.



Als dat allemaal succesvol is doorlopen, krijg je enkele schermen waarop je eenvoudig wijzigingen kan doorvoeren aan de configuratie. Bijvoorbeeld de configuratie van de internetverbinding: moet dat ip-adres via DHCP worden verkregen of is dat statisch? Ook het clonen van een MAC-adres is mogelijk. Daarna mag je de draadloze netwerken van de TP-Link configureren. De assistent vraagt in een slide om een naam op te geven voor een 2,4 GHz-netwerk, vervolgens welke beveiliging je wilt gebruiken en welk wachtwoord, dan volgt de naam van het 5 GHz-netwerk en wederom welke beveiliging en wachtwoord. Al die draadloze netwerkinstellingen hadden makkelijk op 1 pagina gepast.


Tot slot vraagt de assistent om alle instellingen te bevestigen, waarna ze naar de router worden gestuurd en ingesteld. Hoewel de assistent extreem duidelijk is ondanks het ontbreken van de Nederlandse taal, vinden we het aantal slides en hoe vaak je op volgende moet drukken een beetje overdreven. Wat ons betreft mag TP-Link best wat slides samenvoegen, bijvoorbeeld bij het configureren van een draadloos netwerk hoeft niet de naam, de beveiliging en het wachtwoord op aparte slides.

Webomgeving


De webomgeving is uiteraard een stuk uitgebreider dan de assistent, als we de webinterface openen in onze browser valt meteen hetzelfde op als bij de assistent. De TP-Link webomgeving is wederom niet in het Nederlands te bekijken. TP-Link zou er echt goed aan doen om de omgeving in meerdere talen aan te bieden.


Verder valt op dat TP-Link nog steeds routers levert, in wat we de oude stijl kunnen noemen. Dat betekent massa’s aan opties en instelmogelijkheden, met benamingen waar de gemiddelde consument eerder bang van wordt dan ze ooit zal gebruiken. Voor de meer geavanceerde gebruiker natuurlijk prima, want die zal zijn weg binnen de kortste keren weten te vinden. We zien echter steeds meer fabrikanten die gebruiksvriendelijke omgevingen bouwen die iedereen snapt en waarmee je toch veel kan instellen. Ook zien we dat fabrikanten cloudomgevingen en mobiele apps aan het toevoegen zijn.



Dat zijn zaken waar TP-Link op dit moment nog niet klaar mee is. TP-Link weet hierdoor waarschijnlijk ook de kosten lager te houden, waardoor de routers goedkoper de deur uit kunnen. TP-Link levert een router met een installatie assistent en een control panel met 1001 mogelijkheden en dat is het. Routers in de nieuwe stijl is nog niet aan TP-Link besteed.

Als je ingelogd bent in de router, zie je bovenstaande scherm met allerlei statusinformatie. Aan de rechterkant zie je wel steeds alle opties uitgelicht en wat ze betekenen. In het linkermenu kan je eenvoudig schakelen naar alle pagina’s met andere instelmogelijkheden. Alle opties die je op een consumentenrouter mag verwachten zijn aanwezig. Ze zijn niet allemaal even uitgebreid, bijvoorbeeld parental control is simpelweg het offline halen van een computer. Toch zal de gemiddelde consument voldoende instelmogelijkheden hebben op deze TP-Link N600.