3min

Tags in dit artikel

,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Acer levert de Iconia B1 keurig in de doos, vergezeld door een setje handleidingen en instructies voor de hardware en software. Behalve de tablet vind je ook een pakketje met een driedelige acculader. De kabel is te koppelen aan het accublok, maar fungeert ook als USB-kabel. Acer levert de regiospecifieke stekker los van het blok, een vaker toegepaste internationale strategie.


Uiterlijk


Voor deze prijs hoef je geen baanbrekend design te verwachten. Acer voldoet wat mij betreft dan ook aan de verwachtingen met een doorsnee ontwerp.

[url=http://cdn.tz.nl/wp-content/uploads/gallery/28986_f3208db727_0.jpg class=lightview][imgcb title="Acer iconia b1 screenshots"]http://cdn.tz.nl/wp-content/uploads/gallery/28986_f3208db727_0-768×509.jpg[/imgcb][/url][/td]

De vorm heeft wel wat weg van de Galaxy Tabs. Iets scherpere en volledig afgeronde hoeken omranden het 11,3 millimeter dikke plastic frame. Het apparaat is zwart en er loopt een kenmerkende diepblauwe lijn over de zijkant. Het is die indruk van kleur die het design onderscheidt.

Bovenop in de lengte glimt redelijk bescheiden de merknaam: Acer. Achterop staat die naam prominenter in beeld en breekt het egaal zwarte vlak samen met de modelnaam, typenummers, waarschuwingen, specificaties en productinformatie. Over de achterzijde loopt plaatselijk ook een iets verdikkend reliëf, om de hardware toch passend te maken.



De ronde zijkanten zijn voorzien van knoppen en poorten. Onderaan in het midden zit de micro USB-poort, naast een netjes weggewerkt poortje voor de micro-SD kaart. Aan de rechterkant vind je een microfoon, volume- en standbyknoppen en bovenop loert een ingang voor de koptelefoon. Op de voorkant is in de rechterbovenhoek plaats voor een camera, terwijl Acer achterop rechtsonder een sleufje voor de speaker maakte.


Er is weinig aan te merken op het ontwerp. Het weet op simpele wijze anders te ogen en weet doorsneeproporties vast te houden. Jammer vind ik de achterkant, die met overdreven veel tekst en extra verdikking een minder strakke indruk achterlaat.

Bouwkwaliteit


Kwaliteit en duurzaamheid is bij deze tablet ver te zoeken, wat stiekem geen mens verbaast. Extreme voorzichtigheid is gebaat bij de aanschaf van deze extreem goedkope computer.

Acer’s Iconia B1 is grotendeels vervaardigd uit plastic, zowel de behuizing als het scherm. Het grootste deel van de achterkant is echter van een metaal. Helaas is de verflaag op de achterkant niet erg weerbaar, al na een korte gebruiksperiode zitten er al flinke krassen in.

De componenten sluiten in ieder geval goed op elkaar aan en ook de fysieke knopjes lijken stevig genoeg, al laten ze wat ruimte over voor speling. Het kapje over de micro SD-poort zit vast met een rubberen bandje.

Op het scherm is duidelijk beknibbeld in de begroting. Druk zetten of het apparaat proberen te buigen laat schadelijke verkleuringen op het onderliggende paneel zien. Oorzaak schuilt in de aanzienlijke ruimte tussen de veel te buigzame bescherming en het beeldpaneel. Druk op het scherm en dat buigt naar beneden, om vervolgens het beeld te vervormen doordat de display ingedrukt wordt. Als er vaak genoeg hardhandig met de tablet wordt omgegaan, sterven weerloze pixels en zal uiteindelijk zelfs vloeistof gaan lekken.