2min

Tags in dit artikel

,

Conclusie

Asus’ Iconia B1 is goedkoop in hart en nieren, wat de fabrikant alleen maar kon bereiken door aan alle kanten flink te snoeien. De illusie van een middelmatige processor maakt enige indruk op papier, maar betekent weinig in de praktijk.

De meest serieuze beperking schuilt in het werkgeheugen. De 512MB RAM vertraagt het systeem bij lichte grafische of procesmatige druk. Iets zwaardere spelletjes spelen of multitasken zal, zeker na verloop van tijd, storend langzaam en hakkelig verlopen.

Het krappe werkgeheugen en ook de krachteloze GPU vertalen zich ook in de grafische prestaties. De tests alleen waren al te zwaar voor het systeem, waardoor het programma en zelfs het hele systeem crashten. De meest basale handelingen zijn wel uit te voeren op de tablet, maar het systeem presteert onvoldoende om goed op te kunnen gamen.

De bouwkwaliteit van vooral het scherm is daarnaast zorgwekkend. De grote ruimte tussen het scherm en de display maakt beschadiging een kwestie van tijd. Druk uitoefenen op het scherm laat lang vlekken achter op het scherm, totdat de pixels uiteindelijk zullen gaan lekken.

De prijs is natuurlijk het onmiskenbare pluspunt van de tablet. De 114 euro die je voor de elektronica neerlegt is te verwaarlozen en maakt het een van de goedkoopste tablets op de markt. Het tweede pluspunt is de recente versie van het besturingssysteem, namelijk Android 4.1.2. Jelly Bean. Het bijbehorende prijskaartje maakt dit een uitzonderlijk actuele keuze. De nieuwe versie is een stuk soepeler in gebruik dan eerdere generaties. Ook de accu van de B1 houdt het goed vol, dat is natuurlijk sowieso een aardige eigenschap voor elk mobiel apparaat.

Natuurlijk ligt er voor de consument nog een wereld van keuzemogelijkheden tussen deze budgetmeester en een high-end apparaat als de iPad mini. Andere opties zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab 2, die voor iets meer geld (199 euro) iets beter presteert. Beter nog is de populaire mid-range Google Nexus 7. Deze kost nog iets meer (235 euro), maar verzekert je wel van aanzienlijk betere prestaties.

De keuze ligt altijd tussen prijs en kwaliteit. In principe krijg je met deze tablet waar je voor betaalt: weinig. De Acer Iconia B1 is wel geschikt voor de huis-, tuin- en keukengebruiker, maar toch zou ik willen aanraden om ook een extra investering in een wat krachtiger alternatief te overwegen.
4.7
  • Extreem goedkoop;
  • Nieuwe versie van Android;
  • Prima uithoudingsvermogen van accu;
  • Geheugen uitbreidbaar met micro SD;
  • Traag door gebrek aan werkgeheugen;
  • Grafisch erg beperkt;
  • Kwetsbare, reflecterende display met zwakke verlichting;