4min

Tags in dit artikel

,

Prestaties: Grafisch

In AnTuTu Benchmark weet de Acer Iconia Liquid B1 een score van 1474 punten te noteren. Dat is de laagste tot nog toe, maar het verschil met de Samsung Galaxy Tab 2 is niet heel groot.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – GPU



Het avontuur van grafische benchmarks was niet zonder tegenslagen. Natuurlijk weten we dat de PowerVR-processor geen topscores gaat realiseren, maar ik verwachtte tenminste dat de benchmarks zonder problemen werden uitgevoerd.

Grafische tests zijn niet de meest makkelijke opgaven. Acer’s Iconia B1 toonde wederom wat een gebrek aan werkgeheugen betekent en crashte tijdens het uitvoeren van de benchmarks. We hebben uiteindelijk een resultaat uit het systeem weten te slepen door continu te herstarten en het enkelvoudig uitvoeren van iedere test. Door dit geheugengebrek zijn de resultaten misschien niet helemaal zuiver, maar desalniettemin een eerlijke reflectie van de capaciteit die dit model uitdraagt.

Je ziet het terug in elke benchmark. Dit speelgoed presteert grafisch ver onder de maat, wat het spelen van games niet ten goede komt.



Zelfs in de onscreen tests laat de tablet het afweten. Onscreen-tests geven schermen met een lagere resolutie een voordeel, omdat de benodigde kracht voor het berekenen van één frame minder groot is dan wanneer om het om bijvoorbeeld een Full HD-resolutie gaat. Simpel gezegd worden er per beeld gewoon minder pixels berekend. In dat licht hebben de iPad 3 en 4 het het zwaarst met een resolutie van 1.536 bij 2048 pixels.

Offscreen


Als laatste draaien we een offscreen test. Deze benchmark draaien we om de grafische kracht van de hardware te testen, terwijl sommige beperkende condities gelijk worden getrokken. Dit is dus geen test waar je kan zien hoe goed je kan gamen op een apparaat, maar je kan wel zien hoe goed de GPU nou werkelijk is.

Het resultaat is echter betreurenswaardig. Natuurlijk is GLBenchmark 2.7 geen eenvoudige test en is de Iconia B1 ook niet gemaakt om op Full HD-resolutie te renderen, maar nu wordt pas duidelijk waartoe de GPU (niet) in staat is. Het verschil met de concurrentie is duidelijk.