4min

Tags in dit artikel

,

Gebruikerservaring

Algemeen


De Acer Iconia B1 valt in de categorie van de kleinste tablets. Het kleine scherm maakt de tablet lichter en ligt bovendien fijn in de handen. Het nadeel ligt dan natuurlijk ook voor de hand, een kleiner scherm betekent ook minder ruimte voor de interface.


De B1 heeft een verrassend voordeel. De tablet komt met een van de nieuwere versies van Android; versie 4.1.2 Jelly Bean, wat gezien de prijs een ongebruikelijke bijkomstigheid is.


De software is met een aantal kleine aanpassingen verscheept, maar relatief vrij van geheugenvretende ‘bloatware’. Toegevoegd is de Archos Cloud-app, Top HD Games link en nieuwsfeed-applicatie Currents. Standaard geïnstalleerd zijn Android-applicaties als Google Maps en YouTube.


Godzijdank heeft Acer in ieder geval de bloatware weggelaten, want de snelheid van dit 7 inch apparaat laat wat te wensen over. Zelfs nu het geheugen nog schoon is, schiet het werkgeheugen met vlagen tekort. Meer druk op de processor vertraagt het systeem tot irriterende proporties.

Ik durf me bijna niet voor te stellen wat dit apparaat weet neer te zetten als het opslaggeheugen vol is en een jaar in gebruik is. Dit is duidelijk geen investering voor de lange termijn, maar wat valt er anders te verwachten voor die prijs.

Scherm


Acer heeft gekozen voor een nu populaire schermafmeting van 7 inch. Zoals besproken bij de bouwkwaliteit bezuinigde het bedrijf al flink op de bescherming van het scherm, wat vlekken en snelle beschadigingen oplevert. Op het scherm wordt een resolutie van 1.024 x 600 pixels weergegeven, wat voor de niet-veeleisende koper geen storend beeld oplevert.

Blijf ook maar binnenshuis met de Iconia B1, want het scherm weerspiegelt sterk buiten de drempels van je schaduwrijke casa. Daarbij komt ook nog dat ook de kijkhoek klein is en de kleuren op het scherm vervormen als een bewegende flippo. Niet de minste beperking is bovendien de zwakke schermverlichting. De maximale verlichting is te minimaal voor fel verlichte ruimtes. Gebrek aan licht versterkt ook het reflecterend effect.

Het scherm werkt wel met invoer van maximaal vijf vingers. Niet verkeerd voor een spotgoedkoop speeltje. Constant en bij optimale prestaties houdt het scherm een vertraging van grofweg een kwart van een seconde vast. Dat is niet ideaal, maar nog wel te overzien.

De display weet ondanks een goedkoop prijsje een redelijk soepele touch-reactie neer te zetten, zolang de processor het niet te druk heeft. Dat is mede te danken aan de nieuwste versie van Android.

Geluid


Het geluid van de meeste tablets is net als het geluid van het gros aan smartphones niet van geweldige kwaliteit. Het geluid is hoorbaar, maar het kleine speakertje heeft een beperkt vermogen en krap bereik.

Maar ook in dat kader blijft de Iconia B1 achter. De kwaliteit is al niet om over naar huis te schrijven, maar het opendraaien van de volumeknop resulteert in een voorzichtig rumoer dat snel overstemd wordt door bijvoorbeeld een gesprek tussen twee personen. Waarschijnlijk kan de speaker wel harder maar gaat dat verder ten koste van de kwaliteit.

Het kleine scherm zal voor velen al de drempel zijn om films links te laten liggen, maar ook een liedje luisteren of filmpje kijken op YouTube wordt een ongemakkelijke ervaring zonder fatsoenlijk volume. Een extra speaker met autonome volumeregeling was hier geen overbodige luxe.

Maar eerlijk is eerlijk, uit het gebrek aan vermogen vloeit wel een redelijk gebalanceerd geluid, uiteraard zonder de lage tonen.

Accu


We hebben de Iconia B1 onderworpen aan een accutest van GLBenchmark. Deze grafische test geeft een indruk van de accuduur in de praktijk, door de tablet met flinke inspanning te laten werken. Dit is dus een worst-case scenario

De tablet heeft een aardige conditie en weet het net zo lang vol te houden als de hoogwaardige Galaxy Note 10.1, al is het met minder zware hardware. Lichte tablets houden het vaak langer vol, maar met 5 uur en 34 minuten scoort de Iconia B1 bovengemiddeld.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)