min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


Zoals je bij een hedendaagse Windows-laptop kunt verwachten is Windows 8 voorgeïnstalleerd op de GT70 Dragon Edition. Bij Techzine zijn we van mening dat dit een prima besturingssysteem is, maar dat je wel bereid moet zijn om even tijd te steken in een gewenningsproces als je een eerdere versie gewend bent. Of deze editie beter is dan Windows 7, is een kwestie van smaak, als je al andere producten met de Modern UI gewend bent (Windows Phone, Xbox 360) dan zal je waarschijnlijk vanzelf gaan genieten van de eenheid tussen de eigen producten die Microsoft in die zin met succes probeert te creëren. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft.

Windows 8 draait vloeiend op de GT70 Dragon Edition en dat mag gezien de hardware ook geen verrassing heten. Windows 8 is überhaupt geen zwaar OS. Wel moet gezegd worden dat het gebruik van Windows 8 erg gericht is op touchscreens en daarin voorziet de GT70 Dragon Edition dus niet. Met toetsenbord en muis werkt Windows 8 ook goed, maar met touchscreen beter. Een goede touchpad is voor laptops zonder touchscreen ook echt een vereiste, anders wordt Windows 8 werkelijk onwerkbaar. Daarover later meer.


Toetsenbord


Om de kwaliteit van het toetsenbord te checken, schrijf ik altijd een gedeelte van de recensie over het product op het product zelf. Zo wordt vanzelf duidelijk hoe prettig het toetsenbord is. Bij de GT70 Dragon Edition viel het in het begin op dat er wel een kleine gewenningsperiode bestaat. De toetsen van de laptop zijn namelijk vrij stug en als je teksten aan het typen bent zal je daardoor bij minder overtuigende toetsaanslagen merken dat je af en toe een letter mist. Het zal dus wel even tijd kosten voordat je daaraan gewend bent. Voor gaming lijkt me dit overigens geen probleem.

De functietoetsen hebben gedeeltelijk een extra functie zoals bijvoorbeeld het regelen van de uitvoer van een videosignaal of het wisselen tussen verschillende energieschema’s. Jammer hierbij is dat er in een aantal gevallen geen visuele feedback op het scherm wordt weergegeven. Dat is aan de andere kant tijdens het gamen ook weer heel storend, dus daarom zal MSI dat achterwege gelaten hebben.

Zoals het een kwalitatief hoogstaande laptop betaamt is het toetsenbord voorzien van verlichting. Dat is bij de GT70 Dragon Edition echter wel wat anders dan je bij de gemiddelde laptop zal tegenkomen. Je kan de verlichting namelijk aanpassen en dan heb ik het niet over de helderheid. De verlichting is namelijk opgebouwd uit gekleurde leds en de kleur is middels de applicatie KLM (Keyboard Led Manager) aan te passen. Je kan op deze manier kiezen voor een verlichting met maximaal drie verschillende kleuren of gewoon één kleur. Het is een leuke optie die je waarschijnlijk wel zal willen uitproberen wanneer je deze laptop koopt, maar of je er nou dagelijks aan gaat zitten sleutelen vraag ik me af. Op een gegeven moment is de nieuwigheid ervan af.


Touchpad


Veel gamers zullen het touchpad van de GT70 Dragon Edition links laten liggen omdat ze dit bij elke willekeurige laptop zullen doen. Dat is geen wonder, gamen doe je nou eenmaal niet met een touchpad, hoe goed ook.

Het touchpad ondersteunt invoer van maximaal drie vingers tegelijk. Scrollen doe je bijvoorbeeld met twee vingers. De responsiviteit van het touchpad is hierbij in orde, maar het is zeker niet het beste touchpad ooit. Het oppervlak is namelijk wat klein en dat geeft toch minder vrijheid dan je zou willen.

Je vindt in de opties van de Synaptics-software ook een optie genaamd ChiralScrolling. Deze optie is standaard ingeschakeld en biedt een innovatieve manier van scrollen door een cirkelvormige beweging te maken met je vinger. Je begint in de linkerbovenhoek en draait dan rondjes. Wil je terug naar boven, dan draai je de andere kant op. Het werkt goed en het is iets waar ik best aan zou kunnen wennen.

Het touchpad is voorzien van twee fysieke knoppen. Dat is iets wat we steeds minder vaak zien. Bij de wat duurdere laptops is het hele touchpad vaak klikbaar. Dat heeft als voordeel dat het geheel groter kan zijn, wat praktische voordelen oplevert bij dagelijks gebruik.


Beeldscherm


MSI heeft de GT70 Dragon Edition voorzien van een antireflectief scherm en dat is voor de gamer die op elke uithoek van de aarde moet kunnen gamen wel een belangrijke eigenschap. Hoeveel licht er ook op het scherm valt, het beeld blijft goed zichtbaar. Dat is voor gamers ook van vitaal belang, niets kan en mag over het hoofd gezien worden. De kijkhoek van het scherm is in horizontaal opzicht prima, in verticaal opzicht in principe ook, behalve als je vanuit een extreme hoek van onder kijkt. Maar dat is geen ramp.

Het scherm heeft met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels een vrij hoge resolutie, maar voor de prijs had het wellicht nog wel een stapje hoger gemogen. Dat is voor het gebruik bij games echter niet handig, omdat de hardware het zwaar zal hebben om bij zo’n resolutie met een goede framerate te renderen.

Geluid


MSI heeft in samenwerking met Dynaudio de speakers voor de GT70 Dragon Edition ontwikkeld. Deze speakers hebben voor een laptop echt een fenomenaal bereik. In alle toonhoogten is ruim voldoende detail aanwezig, dat betekent dus dat je ook best wat bastonen mag verwachten.

Als je het volume helemaal opendraait mag je je oren best een beetje beschermen, want op zo’n korte afstand maakt de GT70 Dragon Edition echt indrukwekkend veel geluid. Bij een hoog volume is de kwaliteit overigens nog steeds uitzonderlijk goed.

Het nadeel van grote, dikke en zware laptops is evident, maar dit is een onmiskenbaar voordeel. MSI heeft gewoon veel ruimte beschikbaar gehad voor de speakers en dat betaalt zich in dit geval uit.


Accu


MSI heeft de GT70 Dragon Edition uitgevoerd met een accu met een capaciteit van 7.800 mAh en dat is geen kattenpis voor een laptop. De meeste systemen moeten het met een stuk minder voorraad stellen.

De testprocedure voor de accu is altijd hetzelfde. De schermverlichting zetten we met behulp van een lichtmeter op dezelfde hoogte, screensavers en schermdimming zijn uitgeschakeld, terwijl de WiFi-verbinding juist weer wel is ingeschakeld. Met behulp van Futuremark’s Powermark worden de vereiste prestaties ook gelijkgetrokken.

Al die krachtige hardware in de MSI-laptop moet echter ook van veel stroom voorzien worden en in Powermark betekent dat alsnog dat de GT70 Dragon Edition geen geweldige indruk achterlaat. Na een krappe 2,5 uur geeft de accu de geest. Je kan erop rekenen dat je met het spelen van een game nog wat minder tijd zal hebben.