4min

Camera

De Lumia’s van Nokia zijn op dit moment wat betreft de camera de beste smartphones die te verkrijgen zijn. De Nokia Lumia 920 werd in een vergelijkingstest van Techzine bijvoorbeeld verkozen tot de beste camera. Met de Lumia 925 wil het Finse bedrijf opnieuw een stap zetten. De camerasensor is overigens hetzelfde als die van de Lumia 920, maar dankzij een extra fysieke lens -het zijn er nu zes- en een aantal verbeterde logaritmes moeten de foto’s nu alsnog beter zijn dan met de Lumia 920 al het geval was.

De Lumia 925 is voorzien van een 8,7 megapixel-sensor die onder Nokia’s PureView-predicaat valt. De foto’s worden uiteindelijk in een resolutie van 7,1 megapixel vastgelegd. Het verschil in resolutie zit ‘m in die PureView-sensor, het overschot aan pixels wordt gebruikt om de kleuren en helderheid van een foto op te krikken. De overgebleven pixels gaan dus allesbehalve verloren. Net als de Lumia 920 heeft de Lumia 925 overigens ook een dubbele LED-flitser.


Nokia’s belofte is dat de Lumia 925 meer vastlegt dan wij met onze ogen kunnen zien. Een kanttekening daarbij is wel dat het bedrijf dan doelt op situaties met een slechte belichting. Zo’n scène creëren wij altijd in onze cameratest, dus die bewering gaan we allicht ook aan waarheid toetsen.

Bij het nemen van foto’s moet ik wel één vervelende eigenschap vermelden. Als je een foto wil maken in portretstand, is het in ieder geval bij mij zo dat ik met vrij grote regelmaat per ongeluk met mijn vingers voor de lens zit als ik de camera opstart. Dat is vooral onhandig als je snel een foto wilt maken. Eigenlijk zit de lens wat te laag, naar mijn mening.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

De eerste foto is gemaakt zonder de externe flitser. De kleuren op deze foto komen redelijk goed uit de verf, maar helaas is er wel sprake van een noemenswaardige hoeveelheid ruis. Het is niet storend veel, maar eerlijk gezegd had ik nog net wat beter verwacht van deze smartphone.

De tweede foto is eigenlijk waar het allemaal om te doen is met de Lumia 925. Zoals vermeld belooft Nokia dat de Lumia 925 meer vastlegt dan je met je ogen zou kunnen zien. Daarin heeft Nokia niet overdreven. Waar tot nog toe eigenlijk elke smartphone juist aanzienlijk minder vastlegde dan er in werkelijkheid te zien was, weet de Lumia 925 de belofte in te lossen en zonder flitser meer op de gevoelige plaat te zetten. Dat gaat overigens wel gepaard met de nodige ruis, maar dat mag geen verrassing heten.

De foto met flitser is qua kleuren en scherpheid wel de beste van de drie, al is deze misschien zelfs iets overbelicht. Ik heb toch weinig op deze afbeelding aan te merken.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Lumia 925 beschikt over een sportmode die bedoeld is om bewegende objecten goed vast te leggen. De test die Techzine aan de smartphones voorschotelt is redelijk lastig voor telefoons omdat de afstand tot het object klein is. De Lumia 925 presteert in deze test ongeveer even goed als zijn voorganger. De foto is niet perfect, maar in vergelijking met andere toestellen wel één van de betere.

De tweede foto, van de stenen, is dik in orde. Het detail en de helderheid zijn prima en ook de vele kleurvariaties komen goed in beeld. Datzelfde geldt ook voor de sportwagen. De enige opmerking die ik bij deze foto heb is dat de zijkant van de auto op de foto donkerder is dan in werkelijkheid het geval is.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto van grote afstand is -zoals vaak het geval is- wat te donker. De telefoon wordt gedwongen om te focussen op de rozekleurige gebouwen in de verte en vergeet daarbij de voorgrond, die dan relatief donker uitvalt. Niets wat een fotobewerkingsprogramma niet recht kan trekken, maar het is natuurlijk beter als het zonder tussenkomst daarvan al goed is.

De ingezoomde foto is niet goed, maar ook dat is iets wat we bij alle andere smartphones zo zien. Het is wachten op telefoons als de Samsung Galaxy S4 Zoom en Nokia’s eigen Lumia 1020, welke beide op hun eigen manier dit probleem willen tackelen.

Video’s


Nokia heeft de Lumia 925 voorzien van optische beeldstabilisatie. Daarmee wordt het camerasysteem elke seconde maximaal 500 maal opnieuw gestabiliseerd. Kleine trillingen van de hand zouden daarmee niet in de video terug te zien zijn. Natuurlijk worden opnames in 1080p-resolutie vastgelegd, standaard staat de Windows Phone overigens wel ingesteld op 720p.


In bovenstaande video is te zien dat de stabilisatie inderdaad uitstekend is. De video is prima gestabiliseerd. Wel moet ik zeggen dat het beeld redelijk donker is en soms springt de autofocus-functie ongewild in werking en probeert deze op een auto te richten, maar storend is dit nauwelijks te noemen. De auto’s rijden echter vloeiend voorbij en het detail is prima.