4min

Software en gebruikservaring

Algemeen


Windows Phone is een besturingssysteem dat op dit moment nog geen groot marktaandeel heeft, maar wel in de lift lijkt te zitten. In mijn ogen is de basis prima, maar laten de applicaties van derden nog te wensen over. In de gebruiksperiode met de Lumia 925 is dat opnieuw duidelijk zichtbaar; belangrijke applicaties zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter zijn gewoon niet op hetzelfde niveau als die van Android en iOS. Wil je meer weten over Windows Phone, lees dan ook Techzine’s recensie van het mobiele besturingssysteem.


Voor mij persoonlijk is een smartphone met een scherm van 4,5 inch eigenlijk al een stapje te groot. Als je wat kleinere handen hebt, is het lastig om het gehele scherm te kunnen bedienen met één hand. Het is bijvoorbeeld lastig om de overstaande hoeken te bereiken met je duim en om dat toch te kunnen moet je de telefoon steeds even net wat tegennatuurlijk in je hand nemen. Natuurlijk heeft niet iedereen last van dit probleem en misschien hecht ook niet iedereen evenveel waarde aan de mogelijkheid om je telefoon met één hand te besturen, maar ik dus wel. Dit ligt per individu anders.

De Lumia 925 ligt verder wel prettig in de hand en is responsief. Windows Phone 8 is geen zwaar besturingssysteem en draait op low-end smartphones al soepel, de Lumia 925 heeft er zodoende al helemaal geen moeite mee. Microsoft heeft dit aspect van het besturingssysteem stukken beter voor elkaar dan Google met Android.


Scherm


Nokia’s Lumia 925 heeft een scherm van 4,5 inch met een resolutie van 768 bij 1280 pixels. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 332 pixels per inch. In deze tijd waarin Full HD-schermen steeds vaker de norm zijn lijkt Nokia dus wat achter de feiten aan te lopen, maar persoonlijk maak ik me niet druk om deze strijd. Wat mij betreft zijn we namelijk al een grens overschreden waarbij een nog scherper scherm op normale gebruiksafstand geen grote meerwaarde meer biedt. Als je de Lumia 925 en bijvoorbeeld de HTC One vlakbij je gezicht houdt zal je echt wel een verschil zien, maar voor het normaal gebruik is verdere vooruitgang qua pixeldichtheid naar mijn mening niet meer nodig.

AMOLED-schermen staan bekend om de prima weergave van de kleur zwart en dat is ook bij de Lumia 925 het geval. Vaak is het zo dat je het scherm bijna niet kunt onderscheiden van de bezel die zich eromheen bevindt. AMOLED-schermen staan echter ook bekend om een overdreven kleurweergave en dat is ook in dit geval zo. Kleuren zijn standaard te verzadigd en knallen teveel van het scherm. Op zich heb je er weinig last van als je de telefoon gewoon gebruikt, maar houd de Lumia 925 naast een high-end telefoon met een ander soort schermpaneel -bijvoorbeeld- een iPhone 5 en je merkt het verschil op dit gebied duidelijk. Het verschil in kleurweergave is aanzienlijk. Mocht je je er nou echt aan ergeren, dan biedt Nokia overigens de optie om de schermweergave aan te passen, wat vrij uniek is voor een Windows Phone-toestel. Persoonlijk vind ik het een aanrader om het scherm aan te passen en de kleurverzadiging omlaag te schroeven.

Het scherm is ook te gebruiken wanneer je handschoenen draagt en volgens Nokia kan je bij de Lumia 925 zelfs dikkere handschoenen gebruiken dan bij de eerdere Lumia’s het geval was. Een skihandschoen is echter nog altijd te dik, vertelden woordvoerders tijdens de presentatie van het apparaat aan Techzine. Voor de winters in ons deel van Europa was het scherm van de eerdere Lumia’s echter ook al voldoende, dus dat zit met de Lumia 925 wel goed.


Geluid


Het geluid dat de speakers van de Lumia 925 weten te produceren is redelijk goed. Je kan het volume helemaal opendraaien zonder dat de geluidskwaliteit daaronder te leiden heeft en alsnog is het geluid dan redelijk hard. Zoals bij smartphones gebruikelijk is, zijn de lage tonen niet erg aanwezig.

De meegeleverde in-ear headset doet het wat dat laatste puntje betreft natuurlijk een stuk beter. Dankzij de meegeleverde rubbertjes moet deze headset voor iedereen wel redelijk goed te gebruiken zijn en eerlijk gezegd is dit één van de telefoons waarbij ik niet verlang om terug te grijpen naar oortjes of een koptelefoon van mezelf. De oortjes zitten prima en de geluidskwaliteit is eveneens dik in orde.

Accu


De Lumia 925 heeft een vrij bescheiden accucapaciteit van 2.000 mAh, evenveel als de Lumia 920, welke het in onze accutest niet bijzonder lang wist uit te houden. Voor aanvang van deze accutest was het dan ook interessant om te zien of de nieuwe Lumia het er beter vanaf weet te brengen qua accuduur.

Dat blijkt echter inderdaad het geval. Hoewel de score in vergelijking met minder krachtige toestellen nog steeds niet geweldig is, weet de Lumia 925 een duidelijk gat te slaan ten opzichte van de Lumia 820 en 920. Al met al is dit een prima score voor een high-end toestel.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest


Bij normaal gebruik kan je in de praktijk toch zeker een dag lang gebruik maken van de Lumia 925 en zelfs een tweede dag ligt binnen de mogelijkheden, maar dat is afhankelijk van hoe je de telefoon gebruikt. Ga je gamen, video’s bekijken of andere intensieve taken uitvoeren dan kan je beter rekenen op een dag accuduur. Beperk je je tot het sturen van wat berichten, dingen op het internet opzoeken en dat soort zaken, dan is die tweede dag echt wel mogelijk.