4min

Applicaties van Nokia


Nokia was voor de (nog niet definitieve) overname van de hardware-afdeling door Microsoft eigenlijk de drijvende kracht achter het Windows Phone-platform. De Finse fabrikant realiseerde dit door op allerlei gebieden in extra software te voorzien. Deze software is deels exclusief voor de eigen toestellen, maar er zijn ook een aantal applicaties die vanuit de Store gedownload kunnen worden door de eigenaars van een Windows Phone van Acer, Huawei, HTC of Samsung.

De apps Angry Birds Roost, Cinemagraph, Creatieve Studio, Data Sense, Nokia Care, Nokia Music, Nokia Smart Cam, PhotoBeamer en Populaire Apps zijn exclusief voor Nokia-apparaten. De HERE-suite heeft het Finse bedrijf echter ook voor andere partijen beschikbaar gesteld. Die software blijft na de overname ook in het beheer van Nokia.

In vergelijking met de Nokia Lumia 920 zijn er enkele nieuwe apps toegevoegd, maar je vindt ook grotendeels de oudere apps terug. Wil je meer lezen over die apps, dan verwijs ik je door naar het desbetreffende deel van de recensie van de Lumia 920. Ik beperk me in dit artikel tot de nieuwe apps en aanpassingen van Windows Phone. Enkele kleine opmerkingen hierbij: Nokia Kaarten heet tegenwoordig HERE Maps en Nokia OV is omgedoopt tot HERE Transit.

Nog niet behandelde nieuwigheden op de Lumia 925 zijn Data Sense, Nokia Smart Cam en PhotoBeamer.


Data Sense


Deze technologie is niet van Nokia, maar van Microsoft. Vooralsnog hadden we in Nederland echter nog niet de kans gehad om deze toepassing te behandelen. Met behulp van Data Sense wordt het netwerkverkeer van en naar je telefoon gecomprimeerd zodat je minder data verbruikt, althans dat is de belofte. Je telecomprovider moet het namelijk wel ondersteunen. Hoewel de app dus niet van Nokia is, is deze vooralsnog alleen verkrijgbaar voor Lumia-telefoons die de Amber-update hebben ondergaan. De app staat namelijk niet in de Nederlandse Store.

Met Data Sense krijg je ook een uitgebreid inzicht in je dataverbruik, ook via WiFi-netwerken. Zo kan je goed zien waar het probleem zit als je teveel data verbruikt. Om dit te voorkomen kan je ook in de app instellen wat je datalimiet is en wanneer je nieuwe maand ingaat, zodat de telefoon je zal helpen te voorkomen dat het datalimiet overschreden wordt, bepaalde achtergrondtaken die intensief zijn voor het datalimiet zullen bijvoorbeeld uitgesteld worden, totdat er weer een WiFi-verbinding beschikbaar is.


Nokia Smart Cam


Smart Cam is eveneens een app die middels de Amber-update naar verschillende Lumia-smartphones wordt gebracht. De Lumia 925 is er al direct van voorzien. Met Smart Cam maakt de Lumia 925 een reeks foto’s, waaruit de beste foto wordt geselecteerd. Als het een beweging betreft maakt de telefoon ook een actie-shot en kan je ook de bewegingen uitlichten of bewegende objecten verwijderen. Zie hieronder ook een video waarin de mogelijkheden worden uitgelicht. Check eventueel ook nog deze video.

Bij groepsfoto’s is het dan weer mogelijk om het gezicht van de onverlaat die per ongeluk net zit te gapen of met zijn of haar ogen knippert aan te passen, omdat er meerdere shots beschikbaar zijn. Op zich is het een prima app, maar het was ideaal geweest als deze functies in de normale foto-app van Windows Phone hadden gezeten. Nu moet je toch een aparte app aanroepen voor dit soort situaties en dat is een aanzienlijke barrière omdat je problemen van tevoren moet zien aankomen.


PhotoBeamer


Met deze app heeft Nokia een bijzonder eenvoudig systeem bedacht om foto’s weer te geven op een groot scherm. De enige eis is dat het systeem waar het scherm aan verbonden is een internetconnectie heeft en een browserscherm kan openen.

In dat browserscherm navigeer je naar de PhotoBeamer-website, waar een QR-code verschijnt. Deze QR-code scan je in met de Lumia 925 (of een andere telefoon met PhotoBeamer) terwijl je de PhotoBeamer-app geopend hebt en vervolgens kan je je foto’s op het grote scherm aanschouwen, waarbij je je telefoon als een afstandsbediening kunt gebruiken om door de foto’s te navigeren. Het verloopt werkelijk naadloos en is erg gemakkelijk.


Glance Screen


Deze laatste toepassing (in het Nederlands heet deze Glimp) is er eentje die Nokia onder de motorkap heeft verwerkt. De opties zitten in het Instellingen-menu verwerkt en dus niet in een aparte app. Glance Screen is een heel eenvoudige aanpassing waardoor de smartphone een digitale klok op het scherm toont wanneer het apparaat vergrendeld is, zo kan je altijd eenvoudig zien hoe laat het is. Dankzij het AMOLED-scherm is het ’s nachts niet zo dat je niet zal kunnen slapen door een ongewenste lichtbron, omdat de helderheid zeer laag is. Je kan ook instellen dat het scherm ontwaakt bij invoer van een dubbele tik met je vinger, deze optie is overigens ook bruikbaar zonder Glance Screen.

Wat ik wel jammer vind is dat Nokia niet verder is gegaan dan enkel de klok. Het was bijvoorbeeld een welkome uitbreiding geweest als je ook zonder je telefoon überhaupt aan te raken zou kunnen zien of je bijvoorbeeld nog gemiste gesprekken, berichten of uitnodigingen hebt. Er had meer ingezeten, maar het is wel een goede uitbreiding.